Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2011 12:43:26

Souhlasíte se zavedením hranolkové daně?

Souhlasíte se zavedením hranolkové daně?

Ne. Uškodilo by to českým zemědělcům.

Tuto speciální spotřební daň má například Maďarsko, Rumunsko, Lotyšsko, Dánsko a plánují ji zavést i některé další evropské státy. Zavádějí ji jako opatření, jež má za cíl zlepšit nutriční kvalitu prodávaného jídla a zároveň i zabojovat s obezitou. Podle mého názoru se velmi obtížně dá určit, která potravina je zdravá a která vysloveně nezdravá. Záleží přece na celém a vyváženém jídelníčku.
 
Místo rozdělování potravin na zdravé a nezdravé vidím řešení v propagaci zdravého životního stylu, v míře a způsobu konzumace potravin a samozřejmě hledání způsobů, jak se obezity vyvarovat. Určitě jsou alarmující informace Evropské komise, že více než padesát procent dospělé populace Evropské unie trpí nadváhou. Míra obezity za posledních dvacet let vzrostla víc než dvojnásobně, a navíc ve většině zemí evropské sedmadvacítky má pouze jedno z pěti dětí pravidelnou střední či vyšší fyzickou aktivitu. A zde se znovu dostávám k tomu, že si nemyslím, že problém obezity může vyřešit nějaká daň.

Jsem přesvědčen, že je důležité, aby rodiče naučili děti správně a zdravě jíst a umožňovali jim dostatečný pohyb, jenž je nejlepší zbraní proti nadváze. V první řadě tedy záleží především na výchově v rodině, svým dílem může pomoci také škola, potažmo stát. Naším úkolem je podpořit správně zacílenou osvětu, která by třeba i hravou formou vysvětlila nejmladší generaci základní informace o zdravém jídle a důležitosti pohybu.
 
Rád bych při této příležitosti zmínil například projekt Ovoce do škol. Jeho základním cílem je přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, ale hlavně vytvořit správné stravovací návyky ve výživě dětí, a tím bojovat proti dětské obezitě. Nadměrné energetické denní spotřebě potravin by mohlo zamezit například zvýraznění nutričních informací na obalech. Jsou to informace, jež by spotřebitelé měli mít k dispozici, aby se mohli rozhodnout, jaký výrobek koupit. MZe ve spolupráci s resortem zdravotnictví provozuje od března letošního roku informační servis pro spotřebitele k problematice výživy a zdravého životního stylu www.viscojis.cz.

Ing. Petr Bendl
předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel
poslanec PČR
ministr zemědělství
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama