Ing. Miroslav Toman

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2019 7:32:00

Na nákup lesnické techniky máme připraveno až 210 milionů

Na nákup lesnické techniky máme připraveno až 210 milionů

Lesníci mohou ještě letos získat až 210 milionů korun na nákup techniky, kterou můžou využít k péči o lesy a lesní školky. Je to další krok Ministerstva zemědělství, jak jim usnadnit boj s kůrovcovou kalamitou.

 Nový program Investiční úvěry Lesnictví Ministerstvu schválila vláda.

Nový program Investiční úvěry Lesnictví je určený primárně na nákup techniky do lesů a lesních školek, konkrétně například na traktory, vleky na odvoz dříví, štěpkovače nebo na technologie pro asanaci kůrovcového dříví.

„Celkem máme v novém programu připraveno na nákup lesnické techniky až 210 milionů korun. Lesníci je dostanou prostřednictvím zvýhodněného investičního úvěru, kdy věřitelem bude Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Úvěr může být ve výši od 100 tisíc do 10 milionů korun a příjemcem mohou být vlastníci lesa, nájemci, obce i svazky obcí, a dále i podnikatelé poskytující lesnické služby,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Cílem je usnadnit zvládání kůrovcové kalamity, kvůli které se nyní těží mnohem více dřeva než v minulosti a lesníkům schází dostatek potřebné techniky. Podpora je zajištěna z prostředků Ministerstva zemědělství a z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Splatnost úvěru bude maximálně 15 let, přičemž lesníci mohou požádat o podporu na snížení jistiny v tzv. režimu de minimis. Z jistiny bude možné odečíst maximálně 50 tisíc EUR, vždy však nejvýše 50 % z celkové výše poskytnutého úvěru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama