Bc. Jan Gabriel

ředitel Domu seniorů Liberec - Františkov, předseda APSS LK
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2019 20:23:47

Vlk se nažral, politici se předvedli a sociální služby zaplakaly...zase

Vlk se nažral, politici se předvedli a sociální služby zaplakaly...zase

Jak je vidět, politikům na sociálních službách nezáleží.

Domovy pro seniory, Domy se zvláštním režimem, Zařízení pro mentálně postižené, Zařízení pro dlouhodobě nemocné, ale také třeba zřízení pro týrané ženy, to je zdaleka ne úplný výčet poskytovatelů sociálních služeb, kteří vládu a poslance nezajímají.  Je to tři týdny, co všichni napříč politickým spektrem hlásali, jak chápou situaci v sociálních službách, jak udělají možné i nemožné, aby vše napravili. A dokonce v poslanecké sněmovně zaznělo, že do pondělí 10.6.2019 bude vše vyřešeno. Dnes už sociální služby nejsou tématem. Tím je audit EU, z něj lze vytřískat víc, případně je třeba se proti němu bránit. A sociální služby jsou opět na okraji a v nezájmu.

Sociální služby pro zachování stávající úrovně, stávající péče nutně potřebují 2mld. Kč. A do toho přijde ujištění: „našli jsme 1mld“. A 1,5mld. můžou sociální služby čerpat v rámci individuálních projektů. Krásná slova, která možná dokonce i veřejnost ocení.

Odborná veřejnost a sociální služby však pláčou. Provoz je provozem, individuální projekt je něco jiného. Individuální projekt je něco jako stavební povolení – vyběhnete a nikdy nevíte kdy a kam doběhnete. A tento běh Vám může trvat 5 měsíců, ale také dva roky. Jen bych rád politiky upozornil, že se může stát, že už nebude, kdo by běžel… Nemáte-li na provoz té které organizace, nemáte-li finanční prostředky na platy, na energie, na služby, těžko budete pracovat na individuálním projektu.

Tak se nedivte, že od sociálních služeb nezní děkujeme, nezní hurá, nezní skoro nic – jen smutek, frustrace, únava. Lidé ze sociálních služeb bojují totiž ne za sebe, ale za své klienty. Když prohrajete boj za sebe, štve Vás to, zvažujete co dál. Když prohráváte boj za klienty, za lidi, za děti, ovládá Vás nejdřív naštvání a vztek, pak to vše další, až dojde k smutku, frustraci a říkáte si; má cenu ještě bojovat?

Jsme vydáni systému napospas. Ale vím, jací lidé v sociálních službách pracují a co mají za sebou, vím, že se nevzdáme. Bojujme prosím dál – za sociální služby, za naše klienty a navzdory politikům a politice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama