Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2019 9:57:06

V hluboké úctě si připomínáme vyhlazení obce Lidice německými nacisty!

V hluboké úctě si připomínáme vyhlazení obce Lidice německými nacisty!

Letos je tomu už 77 let, kdy byla německými nacistickými okupanty v důsledku heydrichiády vypálena a srovnána se zemí obec Lidice a veškeré místní obyvatelstvo bylo popraveno nebo odsunuto do koncentračních táborů.

Hnutí SPD chová úctu ke všem obětem tohoto odsuzujícího činu. Vždyť se jednalo o naše české občany, žijící a pracující v poklidné vesnici Lidice ve Středočeském kraji. Z celkového počtu 340 obětí bylo 192 mužů, 60 žen a 88 dětí. Proto si každoročně připomínáme tyto události z června roku 1942, abychom nezapomněli a činili vše, aby nic podobného občané žijící v naší krásné zemi již nezažili. V té době to byl útok ze strany zfanatizovaných německých nacistů, v budoucnu by to mohl být útok vedený radikálními islamisty. Ve Sněmovně budeme prosazovat takové zákony, které povedou k posílení suverenity a větší bezpečnosti České republiky.

Připomeňme si krátce sled událostí, které vedly k vyhlazení obce Lidice. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha dne 27. května 1942 se ještě více vystupňoval teror nacistických okupantů proti českému národu. I přes popravy stovek lidí a rozsáhlé razie se jim nedařilo pachatele atentátu dopadnout. Když 4. června 1942 Heydrich na následky zranění zemřel, rozhodli se nacisté provést čin, který měl transparentně zastrašit naše občany. Souhrou nevýznamných událostí byly za oběť vybrány právě Lidice. Navečer dne 9. června byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a německé policie a nikdo nesměl obec opustit. Ráno 10. června 1942 se na místo osobně dostavil K. H. Frank, aby dohlížel na likvidaci obce. Ženy s dětmi byly nejprve nahnány do místní školy a poté postupně odváženy do koncentračních táborů. Lidičtí muži byli vyváděni ve skupinách na odlehlou zahradu a tam stříleni. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a podpáleny. V následujících týdnech a měsících byly zbytky vypálených budov vyhozeny do povětří, zničen hřbitov a vše srovnáno se zemí. Prostor, kde stávaly Lidice, měl být učiněn holým polem a jméno obce vymazáno z map.

Hnutí SPD vnímá události, které se odehrály v roce 1942 ve středočeské obci Lidice a jsme přesvědčeni, že je naší povinností předávat odkaz Lidic dalším generacím. Nesmíme již nikdy dopustit druhé Lidice, je to pro nás vlastenecká povinnost. V hluboké úctě vzpomínáme na ty, kteří v osudném roce 1942 položili své životy. V této souvislosti se lídr našeho hnutí SPD Tomio Okamura z pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zúčastní pietní vzpomínky k 77. výročí vyhlazení obce Lidice, která se bude konat zítra od 10 hodin v Lidicích. Za Regionální klub hnutí SPD Středočeského kraje položí v rámci pietního aktu věnec jeho předseda a poslanec PS PČR Radek Rozvoral. Pietní vzpomínky se také zúčastní členové a příznivci hnutí SPD ze Středočeského kraje.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama