Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2019 15:05:00

Jako opozice se chystáme příští týden vyslovit vládě nedůvěru

Jako opozice se chystáme příští týden vyslovit vládě nedůvěru

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný řekl na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny, že situace ve vládě je neudržitelná, a proto se poslanci opozičních stran chystají příští týden na mimořádně schůzi vyslovit vládě nedůvěru.

 Podle lídra lidovců nedokáže koalice vyřešit klíčové záležitosti, které se týkají dofinancování sociálních služeb, střetu zájmů premiéra Andreje Babiše nebo školské reformy. 

Výborný se na jednání s předsedy opozičních stran jednoznačně shodl na tom, že aktuální situace poškozuje dobré jméno České republiky v zahraničí. „Jsme v situaci, kdy Česká republika nemá šanci dosáhnout na některé rezorty v rámci Evropské komise, a to právě kvůli potenciálnímu střetu zájmů premiéra Babiše,“ řekl předseda lidovců.

Podle něj je proto potřeba vyvolat schůzi, kde by každý poslanec sám za sebe řekl, jestli má tato vláda důvěru. „Jsem přesvědčen, že řada poslanců sociální demokracie přemýšlí, jestli tato vláda má smysl. Proto v pátek budeme předkládat tyto podpisy poslanců opozičních stran a současně očekáváme, že se sociální demokracie poradí o svém dalším postupu a v dalším týdnu vyjádří poslanci důvěru nebo nedůvěru této vládě,“ dodal Výborný.

Dofinancování sociálních služeb

Avizovaná jedna miliarda, se kterou se počítá z evropských dotací, nelze použít pro všechny sociální služby. „Krajská zastupitelstva postupně přijímají usnesení směrem k Asociaci krajů, aby vyzývala vládu k dopacení chybějící miliardy,“ sdělila první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama