RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2011 10:22:36

Včely budou nejspíš umírat dál

 Včely budou nejspíš umírat dál

Evropský parlament se dnes nedokázal dohodnout na tom, jak uchránit včely před vymíráním.

Zemědělský výbor předložil parlamentu návrh usnesení, který v podstatě ignoroval jak návrhy výboru pro životní prostředí, tak aktuální vědecké poznatky v oblasti toxicity pesticidů a jejich účinků na zdraví včel a dalších opylovačů. Výbor AGRI se však ve své zprávě zaměřil pouze na vzdělávání a informování včelařů, lepší přístup k novým léčivům a účinnější kontrolu nemocí. Český europoslanec RNDr. Pavel Poc proto spolu s dalšími kolegy předložil alternativní návrh, podle kterého měly být některé konkrétní pesticidy a škodlivé vlivy podrobeny dalšímu zkoumání. Alternativní rezoluce ovšem neprošla a návrh zpravodaje zemědělského výboru byl nakonec schválen.

 Pavel Poc k tomu dodává: "To, co alternativní rezoluce vyvolala mě utvrzuje v přesvědčení, že jsme někomu ošklivě šlápli na kuří oko. Někomu, kdo o škodlivosti těchto látek velmi dobře ví a rozhodně nechce, aby je někdo podrobněji zkoumal."

 Některé pesticidy jsou v řadě členských států dávno zakázány. Například Francie a Německo zakázaly používání neonikotinoidů již v 90. letech, Itálie v roce 2009.

 "Poprask kolem této relativně neškodné zprávy mne přesvědčil, že je nutné se tématem dál zabývat. Podávám nyní interpelaci týkající se některých extrémně jedovatých látek používaných v zemědělství a budu se dále zabývat také neurotoxickými insekticidy a neonikotinoidy. Nejde v tuto chvíli o nějaké chaotické zákazy ale o posouzení dopadu těchto látek na životní prostředí."                                               

 Přínos včel pro evropské zemědělství dosahuje podle Evropské komise každý rok 22 miliard eur. Včelařství představuje v EU cca 600 tisíc, v ČR 50 tisíc pracovních míst. Na včelách ovšem nejsou životně závislí pouze jejich chovatelé ale úplně všichni Evropané. Naprostá většina (76 procent) potravin z evropských zdrojů závisí na opylování včelami.

 K poškozování zdraví včelstev a úhynům přispívá mnoho faktorů. Mezi nimi jsou například parazité jako roztoč Varroa nebo houba rodu Nosema, některé virové choroby, poškození trávícího traktu pesticidy ze skupiny neonikotinoidů, ochuzení pestrosti zdrojů pylu v důsledku pěstování monokultur nebo také nedostatek vhodných léčiv. Souhra těchto faktorů pak předst
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama