Otto Schwarz, MUDr

  • KDU-ČSL
  • Praha 2
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2019 16:09:52

Veřejná debata s občany? Až s křížkem po funuse…. A Černochová za sloupem.

Veřejná debata s občany? Až s křížkem po funuse…. A Černochová za sloupem.

Kauza kácení zdravých vzrostlých stromů v centru Prahy, které padají za oběť velkorysému plánu radnice Prahy 2 na výstavbu sportovního areálu, hýbe naší městskou částí.

Jistě, většina z nás se už smířila s tím, že unikátní projekt Komunitní zahrady ustoupí sportovišti pro děti, nikoli ovšem s tím, že bude pokáceno více než 20 zdravých vzrostlých stromů.  Otázka proto zní, proč radnice přistoupila k veřejné prezentaci plánovaného sportoviště až včera v podvečer, kdy už ze stromů zbyl pouze jeden, když projekt vznikl už před třemi lety. 

Výstižně to shrnula ve svém vystoupení jedna z občanek Prahy 2: „Když jsem ten projekt před třemi lety poprvé viděla, jeho brutalita mě šokovala. Stožáry, nafukovací hala. Ty javory byly velice cenné stromy, dostalo se mi výsměchu, když jsem navrhla jejich záchranu …. nechápu, proč jste projekt nekomunikovali s veřejností, proč jste nezadali projektantovi, aby počítal se záchranou stromů.“

Ano, tady je zakopané jádro pudla. ODS, která vládne v naší městské části už více než 25 let, s občany prostě nekomunikuje, přestože slovo „občanská“ má přímo v názvu. A běda, když v rámci interpelací na zastupitelstvu si některý drzoun dovolí prezentovat právě třeba nesouhlas s kácením stromů! Kromě směsky arogance a nadutosti se může dočkat i toho, že bude od mikrofonu vyveden radničními pochopy v čele s tajemníkem úřadu – což se opravdu na jednom z posledních jednání stalo.

Upřímně nechápu, co mělo být smyslem včerejší debaty s křížkem po funuse (pokácených zdravých stromů), kromě příležitosti vydat k pořádané akci pěkně tendenční tiskovou zprávu a článek v radničním periodiku. Občané Prahy 2 se včera údajně měli „dozvědět pravdu“. A co se dozvěděli? Na straně jedné odborné stanovisko dendrologa, který při projektování doporučil stromy zachovat anebo architekta, který zpochybnil situování sportoviště. Na straně druhé stokrát omílané fráze a nulovou snahu o skutečný dialog s veřejností.

Příznačné bylo i netradiční aranžmá debaty: jindy běžně a ráda producírující se starostka Černochová a radní Udženija se schovaly za jedním ze sloupů tělocvičny, zatímco do popředí byli vystrčeni „užiteční idioti“ v podobě současných koaličních partnerů TOP09, ANO a OSB, které doplnila ředitelka školy, existenčně závislá na milosti a nemilosti radniční věrchušky. Úsměvná byla také zbabělost asi patnácti v publiku přítomných úředníků, ze kterých se k radniční příslušnosti na přímý dotaz jednoho z debatujících přiznal pouze jeden.

Obhájit projekt sportoviště před veřejností před tím, než začaly padat stromy, na to prostě modří ptáci neměli „koule“. Nejdříve bagry a pily a pak teprve „dialog“…

Vítejte na Praze 2!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama