JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2019 22:08:00

Vzdělávací centra letos rozdají mezi prvňáčky více než 80 tisíc vstupenek

Vzdělávací centra letos rozdají mezi prvňáčky více než 80 tisíc vstupenek

Téměř sedm tisíc prvňáčků dostane první den nového školního roku vstupenky do jedenácti vědecko-populárních center, muzeí i architektonických památek na jižní Moravě.

Díky projektu Prvňáčci v říši vědy, techniky a historie se aktuálně tiskne přes 80 tisíc volných vstupenek v celkové hodnotě přes osm milionů korun.

„Nápad spojit jihomoravská centra přibližující vědu, techniku a historii a nabídnout školám dárek pro nejmenší žáky se v září realizuje již potřetí. Jsem rád, že se nám letos podařilo do projektu zapojit téměř dvojnásobný počet institucí než loni. Díky tomu tak novopečení školáci získají také dvakrát tolik volných vstupenek,“ uvedl koordinátor pro popularizaci vědy a techniky v Jihomoravském kraji Jiří Dušek. 

Děti tak po celý školní rok mohou objevovat například tajemství lovců mamutů v Archeoparku Pavlov, prozkoumávat vesmír na Hvězdárně a planetáriu Brno, zažít vědecké pokusy na vlastní kůži ve VIDA! science centru nebo obdivovat svět techniky a historických automobilů v Technickém muzeu. Díky zapojení Muzea Brněnska se prvňáčkům otevřou zdarma brány také do vily Löw-Beer, na Mohylu míru, do Podhoráckého muzea, Památníku písemnictví na Moravě nebo muzea ve Šlapanicích. Stranou nezůstalo ani Mendlovo muzeum Masarykovy univerzity a Mahenův památník, který provozuje Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

„Věřím, že taková návštěva významně přispívá k formování obrazu našeho světa. Projekt Prvňáčci v říši vědy, techniky a historie lze považovat za vstupní bránu do světa vědy, pokouší se vzbudit zájem nejmenších o přírodovědné i technické obory. Vždyť jen díky bezpočtu vědců je náš svět tak krásný a pohodlný,“ doplnil Jiří Dušek.

Projekt Prvňáčci v říši vědy, techniky a historie je společným, vzdělávacím projektem Archeoparku Pavlov, Hvězdárny a planetária Brno, Muzea Brněnska, Mendelova muzea Masarykovy univerzity, Technického muzea v Brně, VIDA! science centra a Knihovny Jiřího Mahena. Projekt se koná pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka a primátorky statutárního města Brna Markéty Vaňkové.

„Jihomoravský kraj se hrdě hlásí k projektu, který zábavnou formou otevírá nejmenším dětem svět vědy a poznání. I proto jsme vzdělávacím centrům, která kraj spravuje, doporučili prvňáčky touto cestou obdarovat. Věřím také, že tato akce rozšíří povědomí o tom, jak kvalitní, a hlavně atraktivní vzdělávací centra na jižní Moravě fungují nebo v posledních letech nově vznikají,“ dodal hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Do jakých muzeí a center se budou moci prvňáčci zdarma podívat?

Archeopark Pavlov
Hvězdárna a planetárium Brno
Vila Löw-Beer (Muzeum Brněnska)
Mendlovo muzeum Masarykovy univerzity
Mohyla míru (Muzeum Brněnska)
Technické muzeum v Brně
VIDA! science centra
Mahenův památník (Knihovna Jiřího Mahena v Brně)
Podhorácké muzeum (Muzeum Brněnska)
Památník písemnictví na Moravě (Muzeum Brněnska)
Muzeum ve Šlapanicích (Muzeum Brněnska)

Vstupenky budou společnými silami v průběhu letních prázdnin na jednotlivé školy rozesílat pracovníci Hvězdárny a planetária Brno a VIDA! science centra. Do projektu se ještě stále můžou zapojit všechny školy Jihomoravského kraje, které byly v uplynulých měsících vyzvány k přihlášení a nahlášení počtu budoucích prvňáčků. Koordinátorem je Hvězdárna a planetárium Brno a VIDA! science centrum Brno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama