doc. JUDr. Petr Pithart

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2019 13:30:47

Úvaha na téma demokracie versus populismus

Úvaha na téma demokracie versus populismus

Úvaha Petra Pitharta, která zazněla na nedělní demonstraci na Letné, kam dorazilo kolem čtvrt milionu lidí.

Bývalý předseda Senátu se však největší protestní akce od roku 1989 ze zdravotních důvodů nezúčastnil, jeho dopis tak přečetl herec Martin Myšička.

Každá demokracie umožňuje svobodné volby. Může v nich vyhrát kdokoliv, třeba i demagog, oligarcha, populista nebo i diktátor.

Ne každá demokracie však umožňuje, aby pak příště vyhrál někdo jiný.

Vítěz se někdy zakope na dobytých pozicích, ovládne justici a média, nahromadí bohatství a nikdo už ho z mocenských pozic nedostane. Nemusíme jít hned k drastickým příkladům do Německa začátku 30. let minulého století. Stačí se podívat do nedávno ještě sousedního Maďarska.

Nám jde o demokracii, která se před „vítězi rádoby jednou provždy“ dokáže ubránit. Říká se jí demokracie liberální, v krajním případě i demokracie bojující. Chrání svobody nejen vítěze voleb, ale i poražených ve volbách, aby příště mohli vyhrát oni - dnes poražení. To dokáže zaručit jen právní stát.

Vláda práva, co že to je?

Vláda práva znamená, že právo je výš než kdokoliv jiný. I než ministerský předseda či prezident.

Vláda práva je Ústavou zaručené rozdělení tří mocí ve státě:

  • zákonodárné
  • vládní
  • soudní

Jedna moc kontroluje, hlídá druhou, aby se moc nesoustředila na jedno místo. Hlavně střeží nezávislost justice a svobodu slova. Proto jsme byli a jsme tak citliví na všechno, co souvisí s nezávislou justicí.

Křičeli jsme zbytečně brzy? Ještě se nic tak moc nedělo? Vždycky budeme takto citliví, ba třeba i přecitlivělí na to, co se děje v justici. Tam to totiž vždycky začíná: Demokracie toliko volební, bez svobod umožňujících porazit vítěze a vyměnit vládu.

Ještě jakoby nic je tu nová ministryně. Víme všichni, komu fandí a koho brání před trestním stíháním, takže se v řadách státních zástupců nemůže nešířit tichá panika. Třeba naslinit prsty, protože budou změny, budou se rušit vrchní zastupitelství... „Dobře, a co bude se mnou?“

Jsme zastánci demokracie nejen volební, ale i liberální, zaručující svobodu nejen vítězům, ale i poraženým. Nám nejde o moc, o té se rozhodne ve volebních místnostech. My to dobře víme a my tam budeme. My dnes chceme oslovit všechny ty, kteří tam půjdou taky. Aby mysleli na demokracii i pro poražené. Ta je totiž mnohem cennější než demokracie pro vítěze.

Dnes jsme občané, zítra budeme i voliči. Už dnes začínáme rozhodovat, jak volby dopadnou. Ze zákopů moci vyženeme ty, kteří se tam zatím zabydlují jakoby na věky. Nedopustíme to! Dnes jako občané, pozítří jako voliči. Nedopustíme!

Petr Pithart

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama