Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2011 12:16:59

Kolik lidí se letos stane obětí mrazivého kapitalismu?

Kolik lidí se letos stane obětí mrazivého kapitalismu?

Jak řešit v hlavním městě problematiku bezdomovectví, tím se zabývali účastníci kulatého stolu v Poslanecké sněmovně. Situace je vážná - více než čtyři tisíce lidí žije v Praze na ulici a tito s obavami očekávají přicházející zimu.

  Jak řešit v hlavním městě problematiku bezdomovectví, tím se zabývali účastníci kulatého stolu v Poslanecké sněmovně. Mezi nimi nechyběl první náměstek MPSV Vladimír Šiška, primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda, asistent radního Petra Dolínka M. Benda, který má na starosti sociální oblast, zástupci neziskových organizací a městských částí. Přestože, podle mého názoru, nelze problematiku lidí bez přístřeší v současném kapitalistickém systému vyřešit, a také jsem to ve svém vystoupení v rámci diskuse sdělila, oceňuji zorganizování této besedy předsedkyní sociálního podvýboru Lenkou Kohoutovou.
Jen nevím, jak se ona sama vnitřně vyrovná s tím, že jako poslankyně ODS spolu se svou kolegyní Řápkovou předkládá zákon, který umožní exekuci na dávky v hmotné nouzi, čímž se lidem pod hranicí chudoby odeberou poslední zdroje obživy, takže jim nezbývá než vystěhovat se pod most a začít krást. Také nevím, jak si přebere ve svém svědomí to, že spolu se svými spolustraníky a dalšími poslanci z řad vládní koalice předkládají a schvalují asociální reformy, které další a další lidi uvrhnou do situace, že nebudou mít na nájem a základní životní potřeby, že se dostanou do rukou lichvářů a exekutorů. Tito lidé jsou totiž právě potenciálními adepty na bezdomovectví. Tato koalice roztáčí kolo beznaděje, do níž může spadnout téměř každý občan této země.
Na besedě u kulatého stolu jsem před tím nevarovala pouze já, ale mnozí další účastníci, kteří se práci s bezdomovci věnují a znají, čím musejí procházet. Osudy lidí bez přístřeší, které denně potkáváme na ulicích nejen hlavního města, jsou mnohdy velmi tragické. Stačí pár okamžiků, kdy přijdou o práci, ztratí rodinu, vrátí se z ústavní péče, kdy propadnou řídkou sociální sítí. Sítí, která není schopna zachytit seniory, jimž soukromý majitel či obec zvýší nájem na neúnosnou částku, mladé rodiny s dětmi, jež jsou okrádány o porodné, příspěvky a dávky sociální pomoci, nemocné a zdravotně postižené.
Více než čtyři tisíce lidí žije v Praze na ulici a tito s obavami očekávají přicházející zimu. Během ní budou opět mnozí trpět omrzlinami, bércovými vředy, pokousáním od hlodavců, úrazy a chronickými onemocněními. Vzhledem k neléčeným nemocem, omrzlinám a úrazům narůstá počet bezdomovců s amputovanými končetinami. Řada těchto lidí trpí duševními poruchami. Kde budou hledat pomoc? Jak zaznělo v diskusi, velká část zdravotních zařízení je odmítá přijmout. Naprosto nedostatečná je akutní i následná zdravotní péče. K tomu se množí brutální útoky na lidi bez přístřeší.
Během několika let se očekává, že počet bezdomovců prudce vzroste, a to i vinou škrtů, zvyšování poplatků ve zdravotnictví, zdražování prakticky všeho, nezaměstnanosti, nevyplácení mezd, snižování důchodů. Situaci je třeba alespoň nějak řešit. Chybí však jednotná koncepce pro celou ČR, která by zahrnovala meziresortní spolupráci sociální, vzdělávací, hasičů (loni zahynulo při požárech 16 osob, z toho 15 bylo bezdomovců), policie, zdravotnictví a dalších. Chybí nabídka pracovních příležitostí, dostupné bydlení se sociálními nájmy, prevence ztráty bydlení, finanční gramotnosti, systematická a efektivní podpora terénních služeb, prostupnost informací, aktivní spolupráce neziskového sektoru ad.
Podle přítomného prvního náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Šišky se situací bezdomovectví na ministerstvu nikdo nezabývá. Až na tomto kulatém stolu se totiž ke svému překvapení dozvěděl, že na jeho ministerstvu je k dané věci ustavena meziresortní pracovní skupina. Tomu říkám »kompetentní« osoba, zodpovědně připravená na diskusi s odbornou veřejností!
V tuto chvíli se iniciativy chopilo hlavní město, kde je situace kritická. Proto zpracovalo koncepci, kterou po diskusi se zastupiteli a odborníky chce začít realizovat. Zahrnuje výše uvedené okruhy, chce navýšit počet terénních pracovníků, za 14 dní má být otevřen nový azylový dům pro ženy, připravuje se azylový dům se zdravotní službou. Aktuální je však v tuto chvíli zabezpečení lidí bez domova na zimu, která už začíná. Kolik lidí se stane obětí mrazivého kapitalismu letos?

Zdroj: Haló noviny, 18.11.2011

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama