Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2019 22:13:00

Ochranu ekosystému Antarktidy je možné provádět pouze společně

Ochranu ekosystému Antarktidy je možné provádět pouze společně

Budoucnost Antarktidy se řeší v Praze. Ke společnému stolu zasedli zástupci zemí, které o ní spolurozhodují.

Praha od včerejška hostí poprvé ve své historii Konzultativní shromáždění smluvních stran Smlouvy o Antarktidě. To přijímá opatření a doporučení týkající se různých oblastí zájmu v Antarktidě, jako je vědecká spolupráce, letecká bezpečnost, ochrana životního prostředí či výkon jurisdikce.

„Správu Antarktidy a zejména ochranu jejího křehkého ekosystému je možné úspěšně provádět pouze společně s ostatními státy. Antarktida je tak dobrým příkladem toho, že státy jsou schopny řešit své spory mírovými prostředky a že mezinárodní právo funguje,“ uvedl při zahájení ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

„Ochrana antarktických ekosystémů je dnes důležitější než kdy jindy, protože žijeme v čase globálních enviromentálních změn. Antarktida jako stabilizátor klimatu Země a prostor pro vědecký výzkum byla a stále je nenahraditelný. Proto je třeba díky mezinárodní spolupráci pokračovat i v regulaci tamních aktivit, abychom předcházeli dopadům na životní prostředí,“doplnil náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

Antarktida nepatří žádnému státu – platí zde mezinárodněprávní režim ustavený Smlouvou o Antarktidě z roku 1959. Konzultativní shromáždění přijímá opatření a doporučení týkající se různých oblastí zájmu v Antarktidě od vědy, přes cestovní ruch, až po životní prostředí a bioprospecting. Česká republika získala konzultativní status k 1. dubnu 2014, a je tak oprávněna spolurozhodovat o budoucnosti Antarktidy. Toto vyšší institucionální postavení má pouze dalších 28 států světa. Celkově má Smlouva o Antarktidě 54 smluvních stran. Nově se stalo její smluvní stranou Slovinsko v dubnu tohoto roku.

Kromě toho, že Česká republika poprvé v historii pořádá Konzultativní shromáždění, na letošní rok připadá též 60. výročí od sjednání Smlouvy o Antarktidě. Česká republika při této příležitosti vyjednala text tzv. Pražské deklarace, která by měla být přijata v závěru tohoto zasedání. Obsahem této deklarace je připomenutí si zásad Smlouvy a potvrzení závazku je dodržovat.

V lednu tohoto roku také uplynulo 90 let od vstupu prvního Čecha na území Antarktidy. Byl jím Václav Vojtěch, který byl součástí výpravy Richarda Evelyna Byrda a později za to získal zlatou medaili kongresu USA.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama