Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2019 11:03:00

Získáme sbírku zákonů v přívětivé podobě

Získáme sbírku zákonů v přívětivé podobě

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny 12. července 2019 ke změně zákona Sbírky zákonů a mezinárodních smluv.

Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, milá veřejnosti, myslím si, že dnešní den je velmi důležitý, protože dneska v podstatě budeme schvalovat dokončení revoluce v tvorbě legislativy. Získáme sbírku zákonů v přívětivé podobě, která bude na internetových stránkách i s historií, tak jako to mají v Rakousku, Velké Británii, na Slovensku a v řadě dalších vyspělých států v této oblasti. A dokonce díky návrhům od kolegů z ODS se možná stane, že tyto státy nejenom doženeme, ale že je ještě předeženeme, protože se navrhují poměrně revoluční a pro adresáty norem velmi přívětivé nástroje v podobě seznamu povinností tak, aby si každý mohl vyjet, ať už pracuje v té či oné profesi, k čemu ho zákon zavazuje, a současně že se zjednoduší informovanost, že bude stačit adresátům norem, aby si, až na nějaké drobné výjimky, vyjeli změny těch právních předpisů ke dvoum termínům v roce, což je ten pozměňovací návrh D. Následovat bude, že od 1. 7. 2020 by podle dohody s Ministerstvem vnitra, s panem náměstkem Mlsnou, měl naběhnout zkušební provoz, od kterého bude vláda připravovat legislativu v systému eSbírka. A také my jako Poslanecká sněmovna bychom měli několik návrhů zákonů vyzkoušet paralelně v systému eSbírka a v tom dosavadním způsobu projednávání. Ostrý provoz by měl naběhnout od 1. 1. 2020 a pro Ministerstvo vnitra zůstávají dva základní úkoly.

Za prvé zajistit v součinnosti s oběma komorami a jejich kancelářemi, aby se systém připravil i na straně Poslanecké sněmovny i Senátu i v návaznosti na implementaci...(Další slovo je nesrozumitelné, protože mu předsedající vstupuje do řeči.)

A za druhé, aby Ministerstvo vnitra, případně s asistencí poslanců v režimu § 90 předložilo změnový zákon, který se promítne do materie upravené článkem 40 Ústavy. To znamená to, co dneska pravděpodobně vypustíme z toho návrhu, tak aby bylo doplněno samostatným zvláštním zákonem ve zrychleném projednávání tak, abychom to, co jsme udělali z taktických důvodů, napravili, aby byla schválena i odpovídající změna zákonů, které upravují legislativní proces v Senátu. Děkuji za pozornost i podporu předložených návrhů.

Já jsem chtěl uvést, že návrh procedury je uveden ve sněmovním tisku 256/6, nicméně vzhledem k tomu, že pan místopředseda Pikal stáhl svoje návrhy, tak budeme nejprve hlasovat o stažení pozměňovacích návrhů B, potom budeme hlasovat tedy o proceduře, kde navrhuju, aby začala návrhem E. Bude-li přijat návrh E, stanou se nehlasovatelnými návrhy A4 až A6 a návrhy C5 až C15. Následně budeme hlasovat společně všechny návrhy A. V případě přijetí E jsou nehlasovatelné A4 až A6. Bude-li přijato A, stane se nehlasovatelným C12 a C15. Následně budeme hlasovat společně všechny návrhy C. V případě přijetí A4 je nehlasovatelný C12, v případě přijetí A5 je nehlasovatelný C15. V případě přijetí E jsou nehlasovatelné C5 až C15. Nakonec budeme hlasovat pozměňovací návrh D a návrh zákona jako celek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama