Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2019 18:17:00

Vozidla Titus budou vyráběna v České republice

Vozidla Titus budou vyráběna v České republice

Ministr obrany Lubomír Metnar a jednatel společnosti Eldis Pardubice Milan Stupka si oficiálně předali smlouvy na dodávku vozidel Titus, které byly podepsány v pátek 21. června 2019.

 Slavnostnímu předání na Ministerstvu obrany ČR byli přítomni také velvyslanec Francie v ČR Roland Galharague, přidělenec obrany Francie v ČR podplukovník Daniel Kopecký, náměstek pověřený řízením Sekce vyzbrojování a akvizic MO Filip Říha, první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Jaromír Zůna a zástupci společností Eldis Pardubice s.r.o. a NEXTER Systems.

Předmětem zakázky je 62 kolových obrněných vozidel Titus, z toho 42 kusů velitelsko-štábních vozidel a 20 kusů vozidel MKPP (místo koordinace palebné podpory), včetně logistického zabezpečení a školení obsluh. Smlouva zajišťuje také kompletní servisní podporu. Hodnota zakázky představuje 6,072 miliardy Kč včetně DPH a dodávky se uskuteční v letech 2022 až 2023.

„Celý projekt má mezinárodní rozměr a propojuje Francii s Českou republikou. Podpis smlouvy je významným okamžikem jak pro český průmysl, tak pro jednotky Armády České republiky. Vozidla budou vyráběna v České republice, výrazně přispějí k modernizaci pozemních sil a nahradí zastaralou techniku,“ uvedl ve svém vystoupení ministr obrany.

Náměstek ministra obrany Filip Říha vyzvedl roli velvyslance Francie v ČR při zprostředkování spolupráce francouzských a českých partnerů, na jejímž konci je podepsaná smlouva. „Všechny verze vozidel Titus jsou postaveny na speciálním podvozku vyráběném společností Tatra Trucks ve spolupráci s francouzskou firmou NEXTER Systems. Tato akvizice se řadí mezi nejvýznamnější letošní nákupy vojenské techniky, “ zdůraznil náměstek Říha.

První zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jaromír Zůna podtrhl důležitost akvizice pro českou armádu: „Armádu je potřeba vybavit speciálním druhem techniky, jejíž součástí budou komunikační a informační systémy zabezpečující plnou interoperabilitu v oblasti velení a řízení.“

Generál Zůna dále doplnil, že vozidly budou vybavena místa velení jednotek druhů vojsk v rámci brigádního úkolového uskupení a jednotky dělostřelectva v rámci AČR. Vozidla jsou předurčena pro plnění stěžejních úkolů obrany ČR v oblasti velení a řízení jednotek AČR na území Česka a mimo ně, k naplnění závazků ČR vůči NATO a samozřejmě i pro plnění úkolů v rámci Integrovaného záchranného systému.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama