JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2019 17:42:00

Tento poplatek nebyl valorizován čtvrt století

Tento poplatek nebyl valorizován čtvrt století

Projev na 10. schůzi Senátu dne 24. 7. 2019, návrh ke změně zákona o místních poplatcích.

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, paní ministryně. I já bych chtěl požádat o podporu návrhu na zvýšení stropu pobytového poplatku až na 100 korun. Částečně v tomhle reaguji i na předřečníka, byť bych vystoupil i bez toho.

Myslím si, že tady je potřeba zdůraznit jednu totálně zásadní věc, a sice jde o strop, který umožňuje samosprávám lokálním, místním, městským si poplatek nastavit podle svého. To znamená argumentace jistě zajímavá, že v Londýně se platí méně, fajn, pokud si Praha nastaví moc vysoký poplatek, zjistí, že to funguje špatně z hlediska konkurenceschopnosti, je to zcela v její možnosti a péči poplatek si nějak přizpůsobit. Tady jde skutečně o možnost nějakého širšího pohybu pro samosprávy se rozhodnout pokud jde o poplatky. Myslím si, že tady je zcela namístě si uvědomit, že stanovení stropu je skutečně ctěním ústavního principu, že žádný veřejný politický subjekt nemůže vybírat od občanů peníze bez souhlasu Parlamentu. Nicméně si také myslím, že v tomto by samosprávy měly mít poměrně široký manévrovací prostor.

Je úplně pravda, jak tady říkala paní ministryně financí na začátku, že tento poplatek nebyl valorizován čtvrt století, prakticky celou existenci samostatné ČR. Mezitím inflace navýšila ceny mnohonásobně. Čili tady si myslím, že je to zcela namístě. Současně moje prosba o podporu tohoto návrhu vychází i z kalkulací, které existují v mém volebním obvodě v Praze, v centru Prahy. Víte, že Praha 1 je asi vůbec nejzatíženější místo z hlediska turistického ruchu v ČR, a to s náskokem, a je evidentní, že náklady, které takováto obec má s turistickým ruchem, mnohonásobně převyšují poplatky současné, i stokorun, pokud by se pro ně Praha 1 rozhodla, tak nepokryjí náklady, které s tím městská část má, ale přece jenom by jí to trochu rozvázalo ruce a umožnilo by jí to jednak nepřenášet náklady z turistického ruchu na občany, kteří tam bydlí, a jednak i trošku regulovat to, co se z hlediska turismu v místě děje. Děkuji za pozornost.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama