Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2019 16:07:07

Je třeba porazit Babiše. Připojení k bloku s ODS ale není tou správnou cestou

Je třeba porazit Babiše. Připojení k bloku s ODS ale není tou správnou cestou

Komentář na facebookovém profilu ke "konzervativnímu bloku" pod vedením ODS

Věřím, že přinejmenším v mé Facebookové bublině se shodneme, že je potřeba porazit Babiše ve volbách. Pokusím se nastínit, proč nepovažuju připojení Pirátů ke "konzervativnímu bloku" pod vedením ODS za správnou cestu k tomuto cíli.

Ten hlavní důvod jsou bezpochyby programové priority Pirátů. Chceme otevírat politiku lidem, třeba skrze zveřejňování smluv a rozšiřování přístupu k informacím, ale u ODS, nebo u KDU-ČSL pro to nenalézáme podporu. Chceme omezit kumulaci funkcí v politice přes omezení kumulace platů, ale konzervativci to označují za populismus. Snažíme se spravedlivě řešit rozbujelou exekutorskou mafii ale u konzervativní pravice narážíme. Stejně tak odmítáme zavedení školného na vysokých školách nebo plíživou privatizaci zdravotnictví, stejně jako částečnou privatizaci důchodového systému. Snažíme se podporovat alternativy, ale odska je ochotná kvůli nenávisti k "genderové ideologii" škrtat podporu pro porodní asistentky. O životním prostředí raději nepíšu, bych se akorát naštval...

Ano, máme i programové průniky - podpora členství v EU a NATO, důraz na zjednodušování státu, vstřícnost vůči živnostníkům, snaha o snížení zdanění práce, ale rozhodně ten průnik nestačí na společnou kandidátku.

Druhá věc jsou lidé - za všechny zmíním svou "oblíbenkyni" Alexandru Udženiji (první místopředsedkyni strany, která postavila volební kampaň na tom, že Piráti jsou anarchisti), ale mohl bych vyjmenovat dlouhý seznam podivných osobností z regionů a při představě, že s těmito lidmi dojednáváme společné kandidátky dostávám osypky.

No a závěrečný důvod, je naprosto jiný přístup k politice jako řemeslu a ke smyslu fungování politických stran. Piráti prosazují princip otevřených výběrových řízení na odborné pozice (začínáme u sebe na pozicích asistentů poslanců). Strany konzervativního bloku (ale nejen ty, asi největší extrém je v tomto ČSSD) fungují spíše jako "personální agentury". K samosprávám, kde uspěly ve volbách, přistupují naprosto běžně jako k dobytému území. Za politicky obsazované funkce považují v řadě případů ředitele odborů na úřadech, ředitele zřizovaných škol, nebo šéfy oddělení veřejných podniků. Podle Pirátů by na těchto pozicích měla rozhodovat v první řadě odbornost a je to zhruba o dvě patra níže, než na co jsme ochotní přistoupit my (dozorčí rada, budiž z části politická, ale představenstva a pozice ředitelů prosím ne).

Ano, fandím integraci konzervativní pravice, už proto, aby náš volební systém respektoval vůli voličů, ale myslet si, že se na tom Piráti mohou podílet zcela ignoruje pohled našich členů na tyto "staré struktury" (mezi které už dlouho počítáme i ANO).

Nechme tedy voliče, ať si svobodně vyberou, která cesta naší země dopředu jim je bližší a po volbách budeme s plným nasazením vyjednávat o nové vládě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama