Občanská demokratická aliance

  • ODA
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2019 14:21:32

IVO KAPLÁN: Evropotvorná V4 překvapila. Jak odpoví nová šéfka?

IVO KAPLÁN: Evropotvorná V4 překvapila. Jak odpoví nová šéfka?

Země Visegrádské čtyřky drží spolu a svým postojem překvapily !

 25.7.2019 / PRÁVO – Praha, Střední a Východní Morava:

Začíná se blýskat na lepší časy? Soudržnost visegrádské čtyřky při schvalování předsedy, přesněji řečeno předsedkyně Evropské komise překvapila všechny. Výsledkem je zvolení první ženy do čela této byrokratické instituce s větším či menším politickým přesahem podle toho, kdo ji vede. Nová evropská lídryně představuje směr evropské politiky, který má propojovat, nikoli rozdělovat.
Předsedové vlád zemí V4 pocházejí každý z jiné politické skupiny, z tradičně integračních stran zde pozici zelených nahrazují evropští konzervativci a reformisté. Odrazem této skutečnosti se staly i hlavní pasáže v kandidátském projevu Ursuly von der Leyenové. Jedním z příkladů je i návrh na konferenci členských zemí pro léta 2020-2022 či zavedení legislativní iniciativy Evropského parlamentu jako celku.
Matka sedmi dětí se bude mít co ohánět

Koncem příštího roku po definitivním ukončení zmatků kolem brexitu a rozpočtového výhledu na léta 2021-2027 se tedy ustaví těleso složené z politiků, zástupců národních států a evropských institucí, které rozhodne například o soužití eurozóny s těmi, kteří se k zavedení eura do té doby nepřihlásí. Budou se detailně rozebírat současná Smlouva o Evropské unii a Smlouva o fungování Evropské unie, známé pod pojmem Lisabonská smlouva.

Čerstvě zvolená předsedkyně Evropské komise, dcera dolnosaského předsedy vlády v éře Helmuta Kohla, matka sedmi dětí, která uspěla jako ministryně pro rodinu ve znásobení porodnosti v Německu, a naopak příliš nepochodila na obraně, navrhuje jako řešení nekonečných diskusí o hloubce či šířce integrace mimo jiné zformování armády pro Evropu, která by se stala výkonnou silou, sestávající z útvarů armád členských zemí Unie. Tak by se stal evropský pilíř NATO skutečností.

Výzva k dialogu s Ruskem při zatímním zachování sankcí je jedním z aspektů této realizace Strategie pro Evropu. Nová Komise si toho na bedra naloží nemálo - kupříkladu vytváření platforem v rámci mezinárodní spolupráce podniků obranného průmyslu, což země Visegrádu zajímá mimořádně. Z dalších gordických uzlů v diáři Ursuly von der Leyenové zmiňme třeba propojování i zabezpečení informačního prostoru či péče o svobodný přístup k novinkám ze světa politiky, ekonomiky, vědy.

Autor: Ivo Kaplán, tým ODA 

( Autor pracuje jako manažer v mezinárodních záležitostech a externí komunikaci )

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama