Mgr. Václav Švenda

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2019 16:17:13

Individuum skočí přes plot, netrestejme slušné

Individuum skočí přes plot, netrestejme slušné

Nový rybník je základním stavebním kamenem projektu Zelené páteře, který jsme započali ještě s bývalým starostou s cílem dát Příbramanům zdravé prostředí pro volný čas a zároveň připravit město na nadcházející klimatické změny.

Záměr areál zpoplatnit se mi proto nelíbí.

“Nepřizpůsobivé individuum” s vandalskými záměry plot stejně přeskočí a “mýtné” tak budeme získávat hlavně od maminek, běžců a seniorů. Pojďme hledat jiné řešení.

V červnu 2015 padl 94 let starý teplotní rekord a v Příbrami jsme dosáhli 32, 4 °C. Ještě tentýž rok jsme s bývalým starostou představili projekt Zelené páteře a doposud si myslím, že to je jeden z nejlepších výsledků naší spolupráce. Zelená páteř si kladla za cíl vytvoření příjemného prostředí pro život a celkově pomoci Příbrami se “nadechnout”. Systém krajiny ve městě měl dle týmu architektů také pomoci se zachytáváním dešťové vody. A Nový rybník měl být pouze start a snad mohu říct, že to byl start povedený.

Letošní červen už jsme v Příbrami naměřili 36, 9  °C a zároveň se objevil nápad Novák zpoplatnit, abychom bojovali s vandalstvím. Tento nápad mě mírně řečeno nenadchl. Novák byl koncipován jako prostředí pro každodenní volnočasové aktivity, kam můžou před vedrem uniknout obyvatelé sídlišť, kam mohou maminky na dětská hřiště,  senioři na procházky nebo posezení a sportovci na pravidelné běhání nebo bruslení. Pokud bychom zavedli i jenom symbolické vstupné, z každodenních návštěv se stanou pouze občasné. Vážně chceme vybírat peníze za jedno oběhnuté kolečko nebo půlhodinové posezení na lavičce?

Můžeme se samozřejmě vrhnout do chaosu výjimek nebo složitého systému jakýchsi permanentek, nicméně nepřizpůsobivé individuum skočí přes plot a lovit ho budeme stejně pomocí security a k tomu budeme živit jakési “mýtné brány”, které nemohou dávat ekonomický smysl.

Plně se starostou souhlasím, že nemůžeme nechat vandaly, aby nám ničili čerstvě rekonstruovaný areál, ale za sebe bych jako řešení viděl propracovaný kamerový systém a na něj navázanou koordinaci s městskou policií. Vytvořit funkční propracovaný systém je samozřejmě myšlenkově náročnější, než utratit miliony a obehnat areál plotem, ale ve výsledku bude jeho efektivita vyšší. A to je přeci naším cílem - skutečně řešit problém a přitom netrestat ty slušné.

VÁCLAV ŠVENDA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama