JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2019 11:21:00

Pro zahraniční návštěvníky je Portmoneum mimořádné

Pro zahraniční návštěvníky je Portmoneum mimořádné

V době nedostatku kapacit na stavebním trhu se Pardubickému kraji podařilo vysoutěžit dodavatele rekonstrukce budovy Musea Josefa Portmana, takzvaného Portmonea, které je už tři roky součástí Regionálního muzea v Litomyšli. Práce začnou na podzim.

  „Původně jsme chtěli začít opravovat Portmoneum už od letošního jara, ale na tento termín se žádný dodavatel nepřihlásil. Tentokrát jsme oslovili 11 potenciálních dodavatelů, z nichž se dva přihlásili. Předpokládanou cenu 5,9 milionů bez DPH se nám podařilo výběrovým řízením snížit,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.

„Portmoneum jsme kupovali od dědiců Ladislava Horáčka v roce 2016. Poslední větší úpravy se tu uskutečnily před více než 25 lety. Proto je potřeba větších zásahů tak, aby se cenné malby uvnitř nepoškodily a rozšířil se prostor pro pořádání programů,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Zaznamenáváme velký zájem o Portmoneum hlavně ze strany zahraničních návštěvníků, pro které to je něco skutečně mimořádného. K větší známosti mezi českými turisty možná přispěje i dokumentární film, který o jeho tvůrci, výtvarníku a spisovateli Josefu Váchalovi, připravuje s podporou našeho kraje Česká televize,“ dodal hejtman.

V rámci rekonstrukce navržené akademických architektem Mikulášem Hulcem budou provedeny potřebné statické úpravy budovy, zateplení podkroví a oprava střechy. Na půdě pak vznikne funkční vestavba, která umožní muzeu rozšířit do tohoto prostoru stálou expozici a získat místo pro pořady pro veřejnost a školní a dětské skupiny. „Věřím, že se nám podaří vše stihnout tak, aby na podstatnou část příští návštěvnické sezóny bylo vše hotové,“ sdělil Roman Línek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama