Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2019 13:13:00

Zapomenutý hrdina, který se nikdy nevzdal

Zapomenutý hrdina, který se nikdy nevzdal

Historické okénko

 Dnes je výročí úmrtí brigádního generála in memoriam Josefa Brykse (18. března 1916 – 11. srpna 1957), čs. vojáka, člena protinacistického odboje, pilota RAF zajatého nacisty, který se stal nakonec obětí komunistického teroru. Josef Bryks je zapomenutý hrdina, který se nikdy nevzdal, jeho pokusy o útěk se staly inspirací i pro anglický film „Srdce v zajetí“.

Rodák z Lašťan u Olomouce vystudoval za první republiky vojenskou akademii a stal se nejdříve leteckým pozorovatelem, později stíhacím pilotem. Po okupaci pomáhal organizovat útěky čs. pilotů do Polska. V lednu 1940 se sám pokusil odejít přes Maďarsko, kde byl zatčen a vězněn na Slovensku. Podařilo se mu však utéct a přes Maďarsko, Jugoslávii, Turecko a Sýrii se dostal do Francie a následně do Velké Británie, kde se stal pilotem nejdříve 310. a následně 242. stíhací perutě.

17. června 1941 byl sestřelen u Lille a zajat Němci. Kdyby zjistili, že je Čech, byl by okamžitě popraven. Zachránila jej jeho dokonalá angličtina, protože byl považován za Brita. Celkem pětkrát se pokusil o útěk ze zajetí. Například chtěl odletět ve stíhačce Messerschmitt Bf 109, jednou se ukryl v sudu s močůvkou, párkrát využil podzemní tunel. Dostal se dokonce na chvíli na svobodu, byl však znovu chycen a mučen. Zúčastnil se i tzv. Velkého útěku, podle kterého byl natočený americký stejnojmenný film. Nakonec se v zajetí dočkal osvobození spojeneckými vojsky.

Po válce byl oceněn mnoha vyznamenáními, obdržel Řád britského impéria. Musel postoupit několik operací kvůli nesčetným zraněným z války. Podruhé se oženil s Angličankou, s kterou se potkal ještě před svým sestřelením.

Po roce 1948 byl postaven mimo službu z důvodu: „nevyhovující pro svou politickou nespolehlivost a nepochopení ideologie lidovědemokratického zřízení“. Jeho manželka s dcerou odešla do Anglie, jemu samému se to nepodařilo. Byl zatčen za plánování pokusu o překročení hranic. Vojenský soud jej sice shledal nevinným, ale státní soud ovládaný komunisty ve vykonstruovaném procesu jej odsoudil na 10 let těžkého žaláře. V roce 1950 za plánování pokusu o útěk dostal dalších 20 let.

Umírá v uranových dolech v Jáchymově, oficiálně na infarkt. Dle jeho spoluvězňů byl oddělen od ostatních a zabit. Komunistická moc nevydala rodině jeho tělo a jeho ostatky nechala ve společném anonymním hrobě politických vězňů v Praze – Motole.

In memoriam byl povýšen prezidentem Václavem Klausem na hodnost brigádního generála a dostal Řád Bílého lva.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama