Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2019 8:03:50

Mandaríni s barevnými demonstranty zatočí

Mandaríni s barevnými demonstranty zatočí

Na první pohled to je dojemné, jak honkongovití Číňánci se v potu tváři snaží vystavět babylonskou věž demokracie pomocí pilného protestování ve stylu barevně strakatých revolucí.V bývalé britské kolonii, kterou nakonec museli Britové vrátit

 

Mandaríni s barevnými demonstranty zatočí

Na první pohled to je dojemné, jak honkongovití Číňánci se v potu tváři snaží vystavět babylonskou věž demokracie pomocí pilného protestování ve stylu barevně strakatých revolucí. V bývalé britské kolonii, kterou nakonec museli Britové vrátit v roce 1997 pod správu Číny, se konají demonstrace již téměř čtvrt roku. Jejich spouštěčem prý byl návrh zákona o vydávání do pevninské Číny. Postupně přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému. Někteří lidé si ale myslí, že jde o synchronizovanou akci s americkým tlakem stále se zvyšujících cel na čínskou vládu. Já jsem o tom přesvědčen!  

Autonomní vláda Hongkongu chce jenom doplnit stávající legislativu: Má smlouvu o vydání podezřelých osob s 20 státy a smlouvu o vzájemné právní pomoci s 32 státy světa. Čili navrhovaný doplněk dosavadní legislativy nemá nic společného s omezením nezávislosti hongkongské justicie a principem Jeden stát, dva systémy.  

Co provedou čínští mandaríni v Pekingu?

Mnoho týdnů již čínské bezpečnostní síly v Hongkongu pečlivě studují chování demonstrantů a připravují jak organizačně (na strategické i taktické úrovni) převezmou plný dohled nad autonomní oblastí. Nelze se jim divit. 

Trump a spol. myslí, že nedojde k ozbrojenému převzetí moci, protože by to poškodilo silně čínské obchodní vztahy. Co mu do toho je, je jinou otázkou.  

Jak se čínské vedení s Hongkongem vyrovná se v dalších týdnech uvidí, jisté ale je, že již dnes padlo rozhodnutí: Význam Hongkongu zmenšíme na bezvýznamný byť velký přístav. 

Poblíž Hongkongu v Šen-čenu totiž obývá nově vzniklou aglomeraci 13 milionů lidí, je to jakési čínské Silicon Valley. Kupodivu se také v českém tisku objevila informace, že její HDP v roce 2017 poprvé předehnal HDP Hongkongu. Jeho burza má tržní kapitalizaci 3,5 miliardy amerických dolarů, pomalu se vyrovnává Hongkongu s 3,8 miliardami dolarů. Proto se nedivím, že se v čínských médiích začnou množit názory volající po tvrdém zásahu. 

Sami demonstranti odrovnali Hongkong tím, že zmenšili jeho budoucnost do bezvýznamnosti, ale dnes si ještě myslí něco jiného. Neuvědomují si, že taktovka Američanů, pod kterou své estrády rozehráli, není tou pravou. Pan Trump by si měl uvědomit, že Čína není Ukrajina a další!

                                                                                                          Jaroslav Doubrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama