Ing. Robert Plaga, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2019 14:32:00

Úprava zákona o pedagogických pracovnících neznamená snižování nároků

Úprava zákona o pedagogických pracovnících neznamená snižování nároků

V nadcházejícím školním roce vzrostou platy pedagogům i dalším zaměstnancům škol, od ledna se pak změní systém financování.

 Ministerstvo školství také připravuje další kroky k podpoře škol a vyučujících tak, aby za katedry přilákalo nové učitele. Pro příští rok se rozpočet ministerstva školství navýší o zhruba 17,6 miliardy korun.

Od ledna 2020 se platy pedagogických pracovníků škol zvýší o 10 %, platy nepedagogických pracovníků pak vzrostou o 7 %. Pro rok 2021 se počítá s navýšením platů pedagogů o dalších 9 % a nepedagogů o 7 %. „Jsme blízko splnění vládního slibu a ty prostředky, jak byly slíbeny, tedy 150 % výše platů oproti roku 2017, do sektoru školství skutečně doputují,“ upozornil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Oproti původnímu návrhu vyjednal ministr Plaga na příští rok o více než 1 miliardu korun na zaplacení nových úvazků v souvislosti s rostoucím počtem žáků. Další navýšení se týká sportu, na který v příštím roce půjde 7,25 miliardy korun, což je o 750 milionů korun více oproti původnímu návrhu. Celkově se tak ministrovi školství podařilo s ministryní financí dojednat navýšení bezmála 1,9 mld. korun oproti původnímu návrhu rozpočtu.

Navýšení platů učitelů je jedním z kroků k zatraktivnění učitelské profese. Druhým krokem, který chce ministerstvo školství učinit k navýšení počtu učitelů, je možnost pustit do výuky i zájemce z praxe bez pedagogického vzdělání. „Úprava zákona o pedagogických pracovnících tak, aby vysokoškoláci mohli učit na druhém stupni základních škol a na školách středních, je doprovázena také tím, že ta škola dostane prostředky na uvádějícího učitele, tedy někoho, kdo pod svá křídla vezme toho nového učitele a provede ho dvouletým adaptačním obdobím. Zároveň to neznamená snižování nároků, protože do tří let by si nový člověk podle našeho návrhu měl dodělat doplňující pedagogické studium,“ vysvětlil ministr Plaga.

Od ledna zároveň startuje reforma financování regionálního školství. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků, ale podle rozsahu výuky a odučených hodin. „Myslím, že je to vklad do lepší, kvalitnější výuky a že se v budoucnu tato změna pozitivně projeví na úrovni vzdělanosti v českých školách,“ uvedl ministr. Nový systém bude spravedlivější, školy budou moc více využít dělení tříd na skupiny a postupně snižovat počet žáků ve třídě. Ministerstvo připravuje školy na změnu už druhým rokem prostřednictvím seminářů, na tento rok byly také vypsány rozvojové programy na postupné vyrovnávání mezikrajových rozdílů a nové úvazky pedagogů.

Přehled novinek ve školním roce 2019/2020 ke stažení ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama