Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2019 22:19:00

V téměř sto tisících případech ministerstvo vnitra data neohlídalo

V téměř sto tisících případech ministerstvo vnitra data neohlídalo

Téměř sto tisíc nezákonných přístupů do registru obyvatel na Ministerstvu vnitra odhalila kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů.

 Dne 24. dubna tohoto roku nabyl účinnosti zákon o osobních údajích, který neumožňuje pokutovat orgány veřejné správy. Původní pokuta ve výši 1,1 milionu korun byla zrušena, ačkoliv odpovědnost Ministerstva vnitra za neoprávněné poskytnutí osobních údajů úřady uznaly. V průběhu legislativního procesu jsem na tento problém upozorňoval opakovaně.

Zákon o osobních údajích, který upřesňuje Obecné nařízení o ochraně osobních údajů známé jako GDPR, přijala Sněmovna v březnu tohoto roku v podobě, kterou navrhnul Senát. Podle přijatého zákona úřad upustí od správního trestu v případě, že jde o orgány veřejné moci a veřejné subjekty usazené v daném členském státě. V březnu, kdy se ve Sněmovně vrácená senátní úprava projednávala, jsem upozornil na to, že porušuje princip rovnosti před zákonem. Současná praxe by proto mohla být napadena u Ústavního soudu ČR. Zatímco podnikatelé a živnostníci jsou pokutovaní za každou drobnou nesrovnalost, státní správa je v pozici nedotknutelné vrchnosti, která zneužívá své pozice a ohrožuje informace o vlastních občanech. Škodlivou výjimku nakonec odhlasovala sněmovní většina ANO, ČSSD, ODS, KDU-ČSL a STAN a už po čtyřech měsících platnosti zákona registrujeme první škody. Reálná odpovědnost viníků je přitom nulová.

Podrobné informace naleznete ZDE
Informace o GDPR z blogu poslance Ondřeje Profanta ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama