Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2019 7:14:35

Prvního září jsme si připomněli 80. výročí od začátku druhé světové války!

Prvního září jsme si připomněli 80. výročí od začátku druhé světové války!

V neděli jsme si s úctou připomněli události, které se odehrály dne 1. září 1939, kdy ráno ve 4:45 hod. útokem Německa na polský poloostrov Westerplatte začala druhá světová válka.

Hnutí SPD s úctou vzpomíná na všechny oběti, které si vyžádala druhá světová válka, protože naše svoboda byla vykoupena jejich životy. Tento globální konflikt byl největším a nejvíce zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva a proto si musíme vážit toho, že už 74 let žijeme v míru a zároveň musíme udělat vše, abychom znovu takové utrpení nezažili. 

Druhá světová válka, která vypukla 1. září 1939, kdy vojska nacistického Německa napadla Polsko, oficiálně skončila 8. května 1945 kapitulací Německa. Už první dny války přinesly i české oběti. Odhady uvádějí, že si tato válka vyžádala životy více jak 360.000 československých občanů. Statistiky obětí druhé světové války se v závislosti na zdroji výrazně liší. Nejoptimističtější odhady hovoří o 50 milionech, ty nejhorší o více než 70 milionech mrtvých.

A právě jako vzpomínka na všechny tyto padlé proběhly v neděli dne 1. září, tj. přesně 80 let od začátku bojů druhé světové války, pietní akce. V Polsku, ve Varšavě, se zúčastnilo pietní vzpomínky přes 250 hostů a čelních představitelů z celého světa. Polští hostitelé přivítali čtyři desítky zahraničních delegací, včetně prezidentů, premiérů, předsedů parlamentů, ministrů zahraničí a obrany, jakož i zástupců královských rodů z Evropy. Z Německa kromě prezidenta Steinmeiera do Varšavy přijela také kancléřka Angela Merkelová. Naši republiku zastupoval prezident Miloš Zeman. Z vrcholných politiků se nedostavil britský premiér Boris Johnson nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. Americký prezident Donald Trump se kvůli hurikánu Dorian omluvil a ve Varšavě ho zastupoval viceprezident Mike Pence.

Pozván nebyl ruský prezident Vladimír Putin, což chápeme jako neúctu k osvoboditelům a snahu o přepisování dějin. Ze solidarity k Putinovi odřekl svou účast běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Mezi prvními, kteří zde v Polsku vystoupili se svými projevy, byl německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který se omluvil obětem německé agrese a polsky požádal o odpuštění. Hlavní řeč měl polský prezident Andrzej Duda, který v ní zmínil, že vzpomínáme na den, kterým před 80 lety začal nejstrašnější konflikt v dějinách lidstva, který stál životy 50 až 80 milionů lidí, pokud se mezi oběti počítají i ti, kteří zemřeli hlady, nouzí či kvůli nemoci. Součástí vzpomínkové akce se ve Varšavě na Pilsudském náměstí rozezněl zvon, na kterém je odlit nápis: „Paměť a varování“, který připomíná, že nesmíme nikdy na hrůzy druhé světové války zapomenout.

Hnutí SPD zastává takovou politiku, která má v zájmu zachování míru a zabraňování vzniku válečných konfliktů. V posledních letech se v celém světě množí útoky radikálních skupin napojených na teroristy z Islámského státu. Právě i z tohoto důvodu jako hnutí aplikujeme takovou bezpečnostní politiku, abychom zabránili vstupu imigrantům do naší republiky. Do Evropy se stále převážně z Afriky různými cestami dostávají muslimští imigranti, mezi kterými jsou i vyznavači radikálního islámu, které můžeme bez nadsázky označit jako časovanou bombu z pohledu možných teroristických útoků. Zajištění bezpečnosti našich občanů je pro nás prioritou.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama