Dana Lapáčková

  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2019 16:32:25

Zamyšlení o dotacích

Zamyšlení o dotacích

Debaty o vině, či nevině premiéra Babiše ohledně dotací na Čapí hnízdo mě přivedly k zamyšlení o dotacích vůbec.

Dotace EU jak je chápu já, jsou de facto „Marshallovým plánem 2.0“ pro méně rozvinuté země EU, či pro kandidátské země, a měly by mít tedy stejný cíl jako výše jmenovaná poválečná pomoc evropským zemím zbídačených válkou.

Marshallův plán se díval spíše do budoucnosti a nesoustředil se na škody způsobené válkou. Mnohem důležitější bylo úsilí o modernizaci evropských průmyslových a obchodních praktik za použití účinných amerických modelů, což odstranilo umělé překážky globálního obchodu a také pomohlo vštěpovat pocit naděje a sebedůvěry. Během příštích dvou desetiletí těžila západní Evropa z bezprecedentního růstu a prosperity. V každém případě byl plán stimulantem celkové ekonomické i politické rekonstrukce západní Evropy a rozhodujícím způsobem přispěl k obnovení dopravního systému, modernizaci průmyslové a zemědělské techniky, obnovení normální produkce, zvyšování produktivity a také usnadnil interkontinentální obchod. A starou pravdou zůstává, že hospodářský růst šel ruku v ruce s politickou stabilitou.

Když to zjednoduším, dotace EU měly (a stále mají) pomáhat, měly by mít stejný vizionářský cíl, k jakému sloužil kdysi Marshallův plán. Žádná soukromá osoba by si neměla na tomto cíli postavit byznys a bohatnout z něj, jediný, kdo bohatnout měl, je stát a společnost. Tenhle cíl alespoň v postkomunistických zemích dosažen bohužel nebyl, navíc ani není síla, ani vůle se k němu alespoň přiblížit, bohužel tatáž vůle chybí i Evropské komisi. To degraduje původní smysl dotací a vůbec mě nepřekvapuje rostoucí odpor k nim.

Co s tím? Jak tedy „zrestaurovat“ původní myšlenku dotací, aby si získaly pověst, jakou by si zasloužily? Aby dotace nebyly jen prostředky získávané k obohacení pár jedinců, nikoliv celé společnosti? Jak dojít k poznání, že stejně jako kdysi miliardy dolarů pocházely z kapes amerických dělníků, učitelů, pokojských, dnešní dotace jsou peníze z kapsy německé kuchařky, irského rybáře, či holandského inženýra? A že si nezaslouží, natož aby si přáli dotovat kšefty jednoho rozežraného miliardáře…

DANA LAPÁČKOVÁ, MÍSTOPŘEDSEDKYNĚ KRAJSKÉ ORGANIZACE TOP 09 LIBEREC

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama