Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2019 15:05:00

Letos poprvé mohou návštěvníci nahlédnout do červeného kostela na třídě Svobody

Letos poprvé mohou návštěvníci nahlédnout do červeného kostela na třídě Svobody

Dny evropského dědictví mají letos podtitul Svobodná Olomouc a odkazují k událostem, které nastaly na podzim před třiceti lety. V tomto znamení se kulturní dění ve městě ponese od 2. do 8. září.

Program zahrnuje desítky položek od street artu, přes koncerty, filmové projekce až po divadelní představení. Hlavní položkou je zpřístupnění celkem 76 památkových objektů, kam se běžně nelze podívat.

„Dny kulturní dědictví jsou vůbec nejvýznamnější akcí, která posiluje povědomí o historii a pěstuje hrdost ke kulturnímu dědictví,“ je přesvědčena náměstkyně primátora pro kulturu Markéta Záleská.

Týdenní program koncertů, filmových projekcí v letním kině na filmových pásech 35 mm i komentovaných prohlídek odstartuje v pondělí 2. září. Zájemcům budou zpřístupněny památky a program přinese rozmanitý způsob vyžití. Olomoučané i návštěvníci města se mohou těšit na knižní trhy, FlerJarmark, dílny pro děti, Sculpture Line, bohatý program Muzea umění Olomouc nebo prohlídky Arcibiskupské knihovny v jedné z nejstarších kanovnických rezidencí.

„Pro návštěvníky se letos otevře unikátní freskový sál v ZŠ Komenium, nachystaná je prohlídka Velké Jižní věže katedrály sv. Václava, která nabídne jedinečný výhled z výšky 81 metrů, nebo komentované prohlídky v noční atmosféře Palmového skleníku ve Smetanových sadech. Vůbec poprvé mohou letos návštěvníci nahlédnout do červeného kostela na třídě Svobody, který sloužil téměř 60 let jako sklad knih a byl veřejnosti nepřístupný,“ vyjmenoval některé položky z nabídky primátor Mirek Žbánek. Kromě pestrého programu ve městě, se mohou zájemci vydat i mimo něj. „Třeba na komentovanou vycházku po stopách odkazu našich předků nebo na procházku po rodných hájích, která vede kolem Hromova dubu nebo po hrázi Velkého rybníka,“ doplnil primátor.

V předvečer hlavních oslav, které připadnou na sobotu 7. září, kdy je na Horním náměstí připraven celodenní program, se bude hrát Cyrano z Bergeracu. Moravské divadlo uvede pod širým nebem jedno z nejslavnějších francouzských dramat všech dob inspirované skutečnou historickou postavou. „Na Horním náměstí se bude hrát v pátek 6. září ve 20 hodin. Předpokládám, že si představení nenechají ujít příznivci Petra Kubese, který se tak s olomouckým divadlem rozloučí, protože příští sezonu už stráví v brněnském angažmá,“ uvedla náměstkyně Markéta Záleská.

V rámci sobotního hudebního programu se na Horním náměstí představí Folk Art Troupe of Fuchuan Yao Autonomous County Hezhou z Číny, Bodrog Sárospatak z Maďarska nebo Púčik ze Slovenska. Českou hudební scénu zastoupí The Gardeners, Imperio, Two Men a Vesna. Jako hlavní hvězda koncertů na Horním náměstí vystoupí Lenka Dusilová.

Letošní program potěší i skutečné knihomoly. Po celý týden se mohou Olomoučané i návštěvníci města těšit na knižní trhy, letní čítárnu u kašny na náměstí Republiky a slavnostní otevření dětského knihkupectví Zlatá velryba na Dolním náměstí. „Při této příležitosti se bude povídat a číst z čerstvě pokřtěné knihy pro děti s názvem EJTL, která se o tajemně dobrodružných prázdninách odehrává také v Olomouci,“ prozradila Markéta Záleská.

Na Dolním náměstí se rozprostře oblíbený FlerJarmark, na Horním náměstí budou tvořit děti ve výtvarných nebo řemeslných dílnách a své mozkové závity roztáčet při vědeckých pokusech nebo u hlavolamů. „Nejen pro rodiče s dětmi je připravena městská hra inspirovaná konceptem book game s názvem Zachraňme Olomouc. Účastníci na ni potřebují hlavně chuť navštívit známá i neznámá místa, důvtip, smysl pro dobrodružství a zhruba hodinu a půl času,“ nastínila další bod zajímavého programu náměstkyně Záleská.

Pro ty, kteří holdují pohledům na umění ve veřejném prostoru je určen festival Sculpture Line a ani letos v programu nechybí Olomoucké lafayettovské slavnosti. Divadelní hry v autentických kulisách města pojednávají o osobnostech, které se trvale zapsaly do historie města, tentokrát přiblíží život generála Lafayetta a krále Václava III. „Inscenace je příspěvkem k letošnímu 730. výročí narození posledního Přemyslovce na českém trůně, které si připomeneme 6. října 1289. Po skončení představení se mohou zájemci zúčastnit ojedinělé večerní komentované prohlídky katedrály sv. Václava a krypty,“ ozřejmil primátor Žbánek.

Oslavy s podtitulem Svobodná Olomouc letos ve finále podtrhne Street Art Festival, jehož dvanáctý ročník na program Dnů Evropského dědictví naváže od 9. do 12. září. Organizátoři největšího festivalu velkoformátových maleb ve veřejném prostoru v ČR v připraveném programu akcentují svobodu nejen v umění. "Symbolicky si pro oslavu vybrali kolej Generála Svobody a kolej J. L. Fishera, kde vzniknou hlavní muralové malby, na svědomí je budou mít umělci Koctel Kahoolawe | ES a Wasp Elder | UK," nastiňuje vedoucí oddělení kultury Radim Schubert. Zahájení festivalu doprovodí přednáška Political graffiti since 89 v kině Metropol, následovat budou videoprojekce, koncerty či workshopy.

Podrobný program a seznam přístupných míst je zveřejněn ZDE a je rovněž dostupný v aplikaci Moje Olomouc pro chytré telefony: Android: ZDE, iOS ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama