Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2019 6:28:00

Témat, které se nedrží státní hranice, je celá řada

Témat, které se nedrží státní hranice, je celá řada

Čeští a bavorští lidovci řešili ochranu klimatu, ekonomickou spolupráci a také boj s kůrovcem

 Poslanec Německého spolkového sněmu a předseda frakce CSU Alexander Dobrindt zavítal do Prahy, kde se sešel s předsedou Markem Výborným a dalšími politiky z vedení KDU-ČSL. Předmětem jednání byla ochrana životního prostředí a také ekonomická spolupráce s Bavorskem. „Velmi se mi líbí iniciativa zakotvit ochranu vody a půdy v ústavě,“ řekl Dobrindt.

Jeden z nejvlivnějších bavorských politiků v Berlíně ocenil aktivní přístup KDU-ČSL k tématu ochrany životního prostředí. „V Německu jasně vidíme rostoucí zájem o tyto otázky a zodpovědní politici by měli aktivně přicházet s řešeními a nečekat, až k tomu budou veřejností vyzváni,“ řekl na setkání.

Alexander Dobrindt představil vedení KDU-ČSL také jednotlivé body klimatického balíčku CDU/CSU. „Chceme jít cestou pobídek a podpory pro zavádění technologií, které produkují méně CO2 a pomoci tak firmám i domácnostem při zavádění šetrnějších řešení např. v oblasti elektromobility či vytápění budov. Budu velmi rád, když v této oblasti posílíme vzájemnou spolupráci s naším partnerem KDU-ČSL,“ uvedl.

Podle předsedy Výborného bylo jednání velmi přínosné. „Je vidět, že témat, které se striktně nedrží státní hranice a zasahují do života obyvatel na české i bavorské straně Šumavy, je celá řada,“ okomentoval šéf lidovců. Jako příklad uvedl kůrovcovou kalamitu, která trápí české i německé lesy a která má dopad na celý ekosystém.

Nezůstalo ale jen u životního prostředí. „Mluvili jsme ale i o nutnosti reforem v oblasti evropské politiky, které bude třeba řešit po brexitu, tedy v době německého předsednictví v radě EU v druhé polovině roku 2020,“ dodal Výborný.

Tématem jednání byla i ekonomická spolupráce s Bavorskem, potažmo Německem, které je dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR a kam směřuje zhruba třetina českého exportu. Jednání budou pokračovat při setkání v Mnichově na začátku října.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama