Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2011 11:40:46

Lekce z financování dluhu pro Bohuslava Sobotku

Lekce z financování dluhu pro Bohuslava Sobotku

Bohuslav Sobotka se v článku „Drahá lekce“ na svém blogu snaží zpochybnit úspěch nedávných aukcí českých státních dluhopisů. Nehodlám plýtvat slovy a uvedu několik málo čísel, aby si každý udělal svůj vlastní úsudek.

Česká republika ve dvou nedávných aukcích prodala pětileté a desetileté dluhopisy v celkovém objemu více než 15 mld. Kč. Poptávka dvojnásobně převyšovala nabízený objem. Podívejme se ale nyní k našim sousedům. Slováci museli v půlce listopadu aukci pětiletého dluhopisů zcela zrušit, protože poptávka dosahovala jen asi 13 mil. EUR. Němci několik dnů na to z plánovaného objemu desetiletých bondů prodali jen něco přes polovinu (3,9 mld. EUR z plánovaných 6 mld.).

 Výnosy vlivem dluhové krize v eurozóně rostly téměř všem vyspělým státům, včetně bezproblémového Rakouska. Pokud nyní prodáváme pětiletý dluhopis jen o 60 bazických bodů výše než naši jižní sousedé, kteří drží nejvyšší hodnocení od všech tří agentur, nejedná se o žádný neúspěch.

 Velká škoda, že se Bohuslav Sobotka neseznámí skutečně se všemi fakty před tím, než začne kritizovat. Financování státního dluhu je příliš vážná věc, abychom o něm rozšiřovali mylné soudy. V momentě, kdy mají dokonce i státy s nejvyšším ratingem problém získat prostředky na své závazky, představuje Česká republika důvěryhodného dlužníka se stabilní pozicí. Tato situace však může skončit velmi rychle, pokud by vláda polevila ve svém cíli snižovat deficity veřejných rozpočtů a prosazovat nepopulární, ale velmi potřebné reformy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama