TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2011 12:13:56

Putnová (TOP 09): Depresím dejme vale a šavle hore!

Putnová (TOP 09): Depresím dejme vale a šavle hore!

Konec roku nás postrkuje k ohlédnutí a bilancování. Můžeme si vybrat různá kritéria podle vlastního vkusu. Pro mne je zajímavé podívat se na to, co loni ještě nebylo a letos je.

Po dlouhém očekávání jsme dostali velmi podrobnou zprávu o našem vědeckém bádání -Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v České republice. Skupina zahraničních profesionálů zjišťovala, jak si vedeme ve výzkumných disciplínách, jak spolupracujeme s průmyslem a jak efektivně financujeme výzkum a inovační činnost. Kritická analýza přinesla známá fakta i příklady jevů a souvislostí, které se lépe zjišťují s odstupem, jak fyzickým, tak emočním. Proto je důležité podstupovat mezinárodní srovnání v různých našich činnostech. Výsledky, naše výrobky či služby světový trh porovnává, ale způsob jejich dosahování zatím nebyl předmětem zájmu. Ano, objektivní měření procesů potřebujeme.

V letošním roce poprvé v osmnáctileté historii soutěže „Manažer roku“ zvítězila žena. Senta Čermáková. Vyvolalo to pouze jazykové rozpaky, zda při vyhlašování oceňovat paní Čermákovou jako manažera či manažerku. Věcně nikoli. Tahle Senta je senza kočka a úžasná profesionálka. Vystudovala kybernetiku, prosadila se v mezinárodním počítačovém byznysu. Vede marketing firmy Hewlett- Packard. Svým příběhem popírá všechny genderové stereotypy. To ale nebyl úmysl hodnotitelů, to je přidaná hodnota.  

Otázky zdraví, mládí, krásy a s tím spojený zdravý životní styl, se objevují již dlouho. Podle módních trendů a nálad se doporučují diety a kůry nejrůznějšího typu a naopak kritizují ty z let minulých. Letos se však přece něco změnilo. Obezita coby nová epidemie se dostala na program zdravotních a osvětových záměrů, a to nejenom evropských. Pohybové aktivity dětí se stávají prioritou, předpokladem zdárného psychického i fyzického vývoje nastupující generace. Stojí to minimálně za povšimnutí a podporu.

A nakonec v listopadu jsme se dověděli, že Jízda králů byla zapsána na seznam UNESCO. Když jsem v polovině srpna v Kyjově na Slováckém roku slyšela ty krojované mládence na koních hřímat: „Hýlom hálom, šavle hore,“ tajil se mi dech. Bylo v tom tolik energie a odhodlání. Při pohledu na krásně vyzdobený průvod bylo jasné, že příprava trvala stovky a stovky hodin. Bylo v tom také sdělení, že se musíme sami přičinit a usilovat, aby se věci dařily. V podzimní melancholické náladě a v apatii, která vládne ve společnosti se hodí podpořit aktivitu a zájem: Depresím dejme vale a šavle hore!  

Anna Putnová, poslankyně

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama