JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2019 5:29:00

Dnes už se může francouzský region učit i od nás

Dnes už se může francouzský region učit i od nás

Již od roku 2003 je francouzský region Centre – Val de Loire partnerským regionem Pardubického kraje. V průběhu minulého týdne jej navštívili zástupci kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a náměstkem Romanem Línkem.

Řeč byla nejen o společných projektech v oblasti kultury, školství, sociálních věcí, ale také o fungování stavebních úřadů a samosprávy jako takové.

„Region Centre je po Prešovském samosprávném kraji naším druhým zahraničním partnerem. Dlouhodobě je spolupráce zaměřena na předávání zkušeností v oblasti kultury, školství či sociálních věcí. Velmi aktivní jsme především v oblasti sociálního podnikání, dobrovolnictví, ale také v rámci různých projektů škol. V tuto chvíli to již není jen o tom, že bychom se učili pouze my od francouzské strany, ale i naši partneři se mnohdy inspirují od nás,“ řekl hejtman Martin Netolický, který ocenil především četné studentské výměny. „Zahraniční studijní pobyty či výjezdy se snažíme dlouhodobě podporovat. Nyní například v rámci dobrovolnické činnosti v oblasti sociálních služeb působí několik dobrovolníků, což jsme finančně po dohodě s panem radním Šotolou podpořili. Je to velká šance nejen pro výuku jazyka, ale i získání jiného pohledu na podobnou problematiku,“ doplnil hejtman Netolický.

Vzhledem k připravovanému projektu v Automatických mlýnech v Pardubicích bylo součástí cesty muzeum sv. Rocha ve městě Issoudun. „Jedná se o muzejní komplex v historickém špitálním areálu, který byl vhodně doplněn moderní přístavbou. Kromě kaple z 15. století a lékárny ze 17. století je zde postupně představena jak historická expozice, tak moderní umění včetně soudobých fotografů a malířů. Pro nás se jedná o možnou inspiraci fungování muzea pro náš projekt ve Winternitzových mlýnech,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek, který má ve své gesci kulturu, majetek a investice.

Zástupci regionu Centre, v čele s viceprezidentem Charlesem Fournierem, informovali o své snaze dávat novou náplň bývalým průmyslovým areálům. Jeden z nich se v Issoudun v roce 2006 stal sídlem vzdělávacího střediska v oblasti hudebního průmyslu, součástí je také depozitář muzea čí filmový archiv regionu. „Snažíme se nezabírat další volnou zemědělskou půdu a místo toho pracujeme s prostory, které chátrají. Díky obdobným projektům zachraňujeme často architektonicky zajímavé objekty a můžeme zemědělskou půdu využívat k jejímu hlavnímu účelu,“ uvedl Dominique Roullet, který je viceprezidentem regionální rady regionu Centre se zodpovědností územní plánování a digitalizaci. Roullet zároveň na přání hejtmana Martina Netolického informoval o fungování stavebních úřadů a systému rozhodování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama