PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2019 21:34:00

Tisíce lidí se zdravotními problémy ztrácí důvěru ve fungování státu

Tisíce lidí se zdravotními problémy ztrácí důvěru ve fungování státu

Komentář na facebookovém profilu k nedostatku posudkových lékařů

 Lidé nemohou čekat na odvolání proti lékařským posudkům měsíce či roky. Chybí noví posudkoví lékaři. Na pátečním Výboru pro sociální politiku zaznělo, že více než 4000 odvolání vůči prvotnímu lékařskému posudku je v dlouhodobém prodlení a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) neví, jak tyto žádosti vyřídit.

Těmto posudkům v prodlení se věnuje pouhých 26 lékařů, kterým stále přibývají i žádosti nové, a v průměru každý zvládá zpracovat 50 žádostí měsíčně. Problémem je zejména to, že již zhruba tři roky není platná akreditace nezbytná pro atestaci nových posudkových lékařů. Od roku 2016 se tak do systému nemohou zařadit noví lékaři.

Proto jsem prosadila usnesení, díky němuž musí MPSV sdělit termín, k němuž bude spuštěna nová akreditace. Stejně tak je v usnesení žádost o přesný objem práce, který realisticky mohou zvládat odborní asistenti lékařské posudkové služby. MPSV totiž tyto asistenty prezentuje jako hlavní řešení celého problému – není však jasné, zda lékařské nálezy odborných lékařů opravdu může vyhodnocovat nelékař.

Nejvíc mě mrzí, že ty tisíce lidí se zdravotními problémy, kteří čekají na výsledek svého odvolání měsíce a někdy i roky, ztrácí důvěru ve fungování našeho státu. Přitom ze strany ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení Františka Boháčka nepadla jasná odpověď ani na otázku zajišťování IT podpory pro agendu lékařských posudků. Naštěstí se i to podařilo prosadit do usnesení, na které MPSV musí zaslat písemnou odpověď. Doposud jsem totiž ani při písemných, ani při ústních interpelacích od paní ministryně Maláčové neobdržela jasné odpovědi na své dotazy, ale spíše vytáčky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama