David Smoljak

  • STAN
  • Praha 9
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2019 4:34:00

Útoky našich vrcholných představitelů proti "zkorumpovaným neziskovkám"

Útoky našich vrcholných představitelů proti "zkorumpovaným neziskovkám"

Komentář na facebookovém profilu k přístupu k neziskovým organizacím

S neziskovým sektorem jsem se poprvé v životě setkal v devíti letech, když mě rodiče přihlásili do Junáka. V roce 1970 komunisté Junáka zakázali a mě pak dlouho vrtalo hlavou, co jim tak vadilo na spolku, který nás učil morseovku, lodní uzle a pomáhat potřebným. Až po čase mi došlo, že to hlavní, co tehdejší moci na Junáku vadilo, byla především jeho nezávislost. Štvalo je, že tady existuje něco, co sami nezřídili, neúkolovali a metodicky nevedli.

A to je podle mě totéž, co některým politikům na neziskovkách vadí dodnes. Že vznikají bez jejich podnětu, fungují bez jejich účasti, sami si určují svoji agendu a vstupují do veřejného prostoru, aniž by si vyžádali jejich souhlas.

Současné slovní útoky našich vrcholných představitelů proti "pijavicím" a "zkorumpovaným neziskovkám" už sice nemohou mít okamžitý likvidační dopad, ale celou neziskovou sféru dlouhodobě poškozují a jsou projevem stejné normalizační mentality, jakou měli jejich nomenklaturní předchůdci.

Ale politické reprezentace se naštěstí střídají a obměňují, zatímco občané zůstávají. A s nimi i prostor pro jejich nevládní aktivity. Jsem pevně přesvědčený, že si ho už nenechají vzít!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama