Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2019 9:37:00

Toto byl komunismus v celé své krása

Toto byl komunismus v celé své krása

Komentář na facebookovém profilu ke generálmajorovi in memoriam Josefu Robotkovi

Historické okénko

12. listopadu 1952 byl komunistickým režimem popraven generálmajor in memoriam Josef Robotka (25.únor 1906 – 12. listopadu 1952).

Josef Robotka se narodil v Tasově, po vystudování reálného gymnázia a následně Vojenské akademie v Hranicích nastoupil v roce 1927 do armády v hodnosti poručíka. V roce 1938 absolvoval Vysokou školu válečnou v Praze.

Za protektorátu se aktivně zapojil do protinacistického odboje. Byl členem Obrany národa a Rady tří, která byla uznána londýnskou exilovou vládou za zastřešující organizaci odboje. Po smrti generála Luži se stal vojenským zmocněncem Rady tří na Moravě.

Vedl partyzánský oddíl, spolupracoval s výsadkáři z Británie, podílel se na ukrývání odbojářů, dodával zprávy do zahraničí, obstarával zbraně a aktivně působil proti agenturní síti gestapa. Za svoji činnost proti okupační moci získal mnoho vyznamenání.

Krátce po osvobození znovu nastoupil do služby v armádě. Byl povýšen na podplukovníka generálního štábu. V roce 1947 byl poslán na Vyšší akademii generálního štábu v Moskvě, o které prohlašoval, že se vyrovná nejvýše české poddůstojnické škole a pokud bychom měli žít podle sovětského vzoru, „byli bychom 100 let za opicemi“.

V srpnu 1948 byl poslán na zdravotní dovolenou, v červnu 1949 byl z armády propuštěn. Měsíc na to byl zatčen. Na základě vykonstruovaných údajů o špionáži a vynuceném přiznání mučením, byl komunistickým režimem odsouzen a popraven 12. listopadu 1952.

V roce 1991 byl rehabilitován a byl prezidentem Václavem Havlem povýšen na generálmajora in memoriam, v roce 1997 mu byl udělen Řád Bílého lva III. stupně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama