Bc. Vojtěch Pikal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2019 11:49:00

Úprava poplatku byla protiústavní

Úprava poplatku byla protiústavní

Ústavní soud zrušil desetitisícový poplatek za podnět ÚOHS. Na jeho protiústavnost upozorňovali ve Sněmovně Piráti.

Plénum Ústavní soudu dnes rozhodlo, že desetitisícový poplatek za podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je protiústavní. Občané tak budou opět mít možnost upozornit na případnou korupci ve veřejných zakázkách bezplatně. Poplatek, proti kterému podala organizace Transparency International podnět v lednu 2017, byl zaveden již v roce 2016, ale ani současná vláda neprojevila zájem jej zrušit. Skupina pirátských poslanců podala v dubnu 2019 legislativní návrh na zrušení poplatku, který Babišova vláda odmítla.

„Úprava poplatku byla protiústavní, jednalo se o nepřiměřený zásah do petičního práva garantovaného Listinou základních práv a svobod, který omezoval právo občanů podílet se na správě věcí veřejných. Bylo zcela absurdní, aby občan musel nést vysokou poplatkovou povinnost za to, že státu ve svém volném čase pomáhá plnit úkoly, ke kterým je sám ze zákona povinen. Náš návrh zákona ke zrušení poplatku nyní stáhneme,“ vysvětluje situaci předkladatel novely pirátský poslanec a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal.

Zpoplatnění jinak obecného institutu podnětu exkluzivně pro oblast veřejných zakázek částkou v hodnotě 10 tisíc korun se v roce 2016 v zákoně objevilo z iniciativy poslanců a nebylo součástí původního vládního návrhu zákona. „Pozměňovacímu návrhu z dílny poslanců ČSSD předcházel bezprecedentní lobbing ze strany pracovníků Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ připomněl Pikal jednání o zákonu ve Sněmovně v předchozím složení.

Z důvodu protiústavnosti poplatku podal právě místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal již v dubnu tohoto roku návrh zákona na jeho zrušení. O poplatku přitom Ústavní soud rozhodoval už jednou, ale návrh protikorupční organizace Oživení zamítl z procesních důvodů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama