Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2019 13:09:37

Je opravdu co slavit?

Je opravdu co slavit?

Před 30 lety se celá společnost odvrátila od myšlenky socialismu.

Je opravdu co slavit?

Před 30 lety se celá společnost odvrátila od myšlenky socialismu. Lidé chtěli změnu. Toužili po „svobodě“ a „demokracii“. Naplnili se však jejich představy? 

Revoluční rok 1989 byl důsledkem dlouhodobě opomíjených a neřešených zásadních rozporů ve společnosti, které však dodnes přetrvávají. Neodůvodněné sociální rozdíly i v dnešní době znovu kriticky zesilují napětí ve společnosti a řada lidí je nespokojena. Jejich naděje se totiž nenaplnily. Není se čemu divit. Nově příchozí politická reprezentace neměla téměř žádné zkušenosti a rozhodně nechtěla naslouchat těm, kteří aspoň nějaké měli. Cílem nebylo budovat lepší společnost, ale „spálit staré mosty“ a zahodit vše, co bylo vytvořeno či vybudováno. Moci se postupně chopili lidé, kterým nešlo o svobodu a demokracii, ale o vlastní zisky. Někteří z nich přišli, především v devadesátých letech, beztrestně k nevídanému bohatství. Už od samého začátku rozhodně neexistovaly stejné startovní podmínky. Krize ve společnosti se tak znovu začala postupně prohlubovat.

Kdo je tedy vítěz a kdo poražený? Nevím, koho brát za vítěze, ale za poražené bych si dovolila označit všechny, kteří v listopadu 1989 zvonili klíči a doufali v lepší život. Systém před rokem 1989 přinesl lidem celou řadu sociálních jistot, přispěl k industrializaci zaostalých oblastí a především stavěl na hodnotách, jako je zdraví, vzdělání či kultura. A jaká je realita dnešní doby? Vzniká nevraživost, vzrůstá závist a nesnášenlivost. Velká část společnosti se postupně propadla děravou sociální sítí až na zem a téměř desetina našich občanů je v exekuci. Proto se vůbec nedivím, že v nedávno zveřejněném výzkumu skoro 40 procent lidí starších 40 let řeklo, že se před rokem 1989 v naší zemi žilo lépe. Tohle asi nechtěl nikdo z nás.

KSČM na problémy v porevolučním uspořádání upozorňuje celých 30 let. Byli jsme označováni za zpátečníky a zesměšňováni. Teď je však ten správný čas, abychom se zamysleli nad tím, kdo měl skutečně pravdu. Rozhodně stojí za to si 17. listopad připomenout. Nemyslím si však, že je co slavit…

Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně a předsedkyně Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama