Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2019 8:41:00

Idealizovat a zpochybňovat zločiny komunistické diktatury je nebezpečné

Idealizovat a zpochybňovat zločiny komunistické diktatury je nebezpečné

Komentář na facebookovém profilu k výročí listopadu 89

Často se mě mladí lidé v poslední době ptají na komunistický režim. Jaká to bylo, zda se opravdu nic nesmělo, nebo například jak a proč jsme vydávali samizdat Revue 88.

Komunisté jsou dnes ve vládě, v televizích běží idealizované propagandistické seriály z komunistické dílny a kdekdo vykládá, co se tu za třicet let od listopadu 89 pokazilo a jak to předtím dobře fungovalo, od zemědělství až po učňovské školství.

Jsou to lži. Velká historická lež. Idealizovat a zpochybňovat zločiny komunistické diktatury je nebezpečné. Buďto je to hloupé nebo zločinné, často obojí. Před 89 tu byla diktatura, lidé nesměli svobodně dělat nic, komunistický režim vychovával, zakazoval, trestal, zavíral, ponižoval, držel lidi v pseudorovnosti (rozuměj chudobě). Nevím, co by se na něm dalo najít dobrého.

Nezapomínejme na nedávnou minulost, nesmíme ji prožít znova. Chraňme si svobodu a demokracii, jsou nenahraditelné. Tak si jich važme a něco pro ně společně dělejme. Lži o minulosti jsou prvním krokem ke ztrátě svobodné budoucnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama