Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2019 7:42:00

Garantujeme princip slušného vládnutí

Garantujeme princip slušného vládnutí

Komentář na facebookovém profilu k politice ODS

Víkendový seriál akcí a aktivit byl silný, důležitý, povzbuzující.

Není pravda, že společnost a politiku ovládá jen cynismus, peníze a marketing. Není pravda, že u nás není dost lidí, kteří se hlásí k hodnotám. Není pravda, že se nám svoboda a demokracie stala něčím všedním a nevážíme si jí.

Množství aktivních lidí a pěkných gest po celé republice během posledních dnů připomnělo, že naše občanství je silné a naše pouto k hodnotám svobody a demokracie zásadní. Vyslechl jsem si a přečetl spoustu inspirativních slov a zažil mnoho lidsky příjemných setkání.

Jsem rád, že spolu s kolegy máme dobré odpovědi na otázky, zda existuje alternativní plán ke správě věcí veřejných současnou vládou. Zda existuje alternativní program a vize. Zda existuje alternativní závazek vůči současným pořádkům.

Proto jsme začali #KampanZaZmenu pro #ZemeKteraVitezi. Je to náš závazek, který dáváme už dnes – s jakými prioritami a jakým způsobem budeme spravovat zemi, pokud získáme důvěru.

Garantujeme princip slušného vládnutí

Dnes je v čele ODS generace nových politiků. V minulosti jsme se poučili, proto jsme připraveni na budoucnost. Jsme si například vědomi, že orgány činné v trestním řízení dělají i chyby, ale v demokratické společnosti je nezbytné jejich jednání respektovat a s chybami se vyrovnávat legitimními trestněprávními procedurami. Víme, k jakým špatným koncům vede množství malých chyb a jak oslabují důvěru ve stát i individuální selhání. Obnovili jsme v politice ODS silné konzervativně-liberální základy. A uvědomujeme si, že nesmíme zklamat důvěru, která se k nám vrací, a že musíme chránit politiku ODS před opakováním starých chyb. A zároveň je naším cílem posunout standardy politické kultury mnohem výše, než je nastavila současná vládní koalice.

  • Naším politickým cílem je sestavit středopravou vládu, která bude dodržovat zásady slušného vládnutí.
  • Trestně stíhaná osoba nebude členem vlády a taková osoba nesmí ani zastávat politickou pozici ve státní správě.
  • Střet zájmů bude posuzován s ohledem na možné osobní zájmy a reálné politické možnosti dotyčného, ne přes nefunkční zákon.
  • Vláda včetně jejího premiéra bude konat výlučně v souladu s literou a duchem Ústavy ČR a zároveň bude principy ústavnosti ochraňovat.

Ochráníme hodnoty listopadu 1989

Chceme však také obnovit nejlepší tradice české politiky, která v různých důležitých zlomových obdobích dokázala promluvit do politiky evropské i světové. Po skončení 1. světové války česká politika spoluvytvářela uspořádání Evropy. Po pádu komunismu česká pozice významným způsobem přispěla k připojení střední Evropy do politických a bezpečnostních struktur západní civilizace. Na toto všechno chceme navazovat v nejistých a geopoliticky znovu nebezpečných časech tak, aby jimi Česká republika znovu prošla jako země, která vítězí.

Naše závazky a konkrétní cíle

  • Zvýšíme podíl výdajů na silnou moderní Armádu ČR na úroveň 2 % HDP.
  • Podpoříme všestranné aktivní působení v nadnárodních aliančních silách NATO.
  • Ubráníme a posílíme filozofii alianční obranné architektury Evropy před záměry oslabovat vojenskou a politickou sílu NATO v Evropě.
  • Dosáhneme základní shody o českých národních zájmech doma a prosadíme českou národní pozici do centra diskusí o změnách v Evropské unii.
  • Prosadíme, aby Česká republika byla hlasem zdravého rozumu v politických a bezpečnostních strukturách Západu.

Zavedeme principy dobrého hospodaření

Česká republika má za sebou dlouhé období ekonomického růstu a stejné období bezobsažné politiky. Příjmy státu se v průběhu několika let zvýšily o 25 %, ale neexistuje žádná ze služeb státu, kde by se kvalita zvýšila o čtvrtinu.

Jako úspěchy se nám předkládají nesmyslné pseudosociální projekty, ale investice do vzdělání a do infrastruktury zaostávají, sestavují se deficitní státní rozpočty a jejich struktura se stala neudržitelnou, jak na to razantně upozornil už i Nejvyšší kontrolní úřad.

Nabízíme několik nových principů hospodaření státu

  • Prosadíme dluhovou brzdu tak, aby v období ekonomických růstů musely vlády připravovat vyrovnané nebo přebytkové rozpočty.
  • Dorovnáme podíl výdajů na obranu (2 % HDP), vzdělání (5 % HDP), infrastrukturu (3 % HDP) a vědu a výzkum (1 % HDP).
  • Doma i v EU budeme prosazovat princip, že dotace a zvýhodnění mají pomáhat malým a slabým namísto dalšího posilování velkých.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama