Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2019 8:15:13

Prý si přáli svobodné volby, dnes jejich výsledky odmítají!

Prý si přáli svobodné volby, dnes jejich výsledky odmítají!

Minulý víkend se v Praze uskutečnilo to, co si zastánci a propagátoři tzv. Milionu chvilek dlouho připravovali a naneštěstí uctění vzpomínek a připomínka událostí 17. listopadu se nesly v duchu odmítání výsledků svobodných voleb.

Hnutí SPD, společně jako většina našich občanů, pojalo tento sváteční den jako vzpomínku na oběti z řad studentů z roku 1939 a též všech, kteří byli pronásledováni a silně omezováni na své svobodě v totalitní době, kde si veškerou moc uzurpovali komunisté, a vzpomínku na listopadové události roku 1989.

O to více odsuzujeme jednání spolku Milion chvilek a všech jejich podporovatelů, který tento svátek využil ke své propagaci. Tento spolek naplánoval na sobotu 16. listopadu demonstraci na Letné, v rámci které hrubě cílil na občany, aby nerespektovali výsledky svobodných demokratických voleb a pomohli svrhnout současnou vládu. Plnou podporu jim poskytovala i Česká televize, která z pražské Letenské pláně vysílala přímý přenos. Média zveřejnila, že zde bylo okolo 250 tisíc lidí. Kdo ale pozorně sledoval tento přenos, nebo se akce přímo účastnil, mi musí dát za pravdu, že část přítomných nesouhlasila s projevy, které zde zazněly. Organizátoři této akce podporované demoblokem tak zneužili odkaz 17. listopadu z roku 1989, kdy se demonstrovalo také mimo jiné za svobodné volby, a uzurpovali si letošní oslavy 17. listopadu pro sebe, což hnutí SPD zásadně odmítá. Tím dali „chvilkaři“ jasný signál všem slušným a rozumně uvažujícím občanům, že je tento spolek, jeho zastánci a propagátoři velkým nebezpečím do budoucna. „Milion chvilek“ pohrdá demokratickými hodnotami, jejichž základem jsou svobodné volby, které jediné mohou určovat chod společnosti.

Hnutí SPD v rámci nedělního státního svátku uctilo oběti 17. listopadu z roku 1939 a protestující z roku 1989. První vzpomínka se váže na starší událost, která byla reakcí na události spojené s pohřbem studenta Jana Opletala a rozhodnutím nacistického Německa o uzavření českých vysokých škol na tři roky. Devět představitelů studentských vůdců bylo bez soudu popraveno v ruzyňských kasárnách a 1.200 studentů zatčeno a převezeno do koncentračního tábora (35 z nich tyto útrapy nepřežilo). Na základě zahraniční intervence naší exilové vlády byl na londýnské schůzce Mezinárodní studentské rady v roce 1941 vyhlášen 17. listopad Mezinárodním dnem studenstva. Druhá vzpomínaná událost se odehrála 17. listopadu 1989, při oslavách 50. výročí zmiňované první události. Tento pietní akt přerostl v demonstraci proti komunistickému režimu. Po skončení oficiální části akce se dav tisíců demonstrantů rozhodl vydat do centra Prahy a tak dát klidnou formou najevo svůj nesouhlas s politickou situací v naší zemi. Represivní státní složky řízené Státní bezpečností jim ale odklonily trasu na Národní třídu, kde bylo proti demonstrantům použito nepřiměřené násilí a nebylo jim umožněno se pokojně rozejít – tzv. „červené barety“ následně začaly demonstrující surově bít obušky. Tyto události byly završeny pádem komunistické totality a naše republika mohla uskutečnit svobodné demokratické volby.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Tomio Okamura se zúčastnil spolu s dalšími poslanci hnutí SPD Radimem Fialou, Radkem Rozvoralem a Jiřím Kobzou dvou pietních aktů u příležitosti uctění památky k výročí 17. listopadu a to v Praze u Hlávkovy koleje a „Památníku Ruzyně 1939-1941 – Nezapomeneme“. Těmito připomínkovými akcemi a položením věnců jsme důstojně vzdali úctu všem, kteří bojovali za svobodu, demokracii a suverenitu našeho národa.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama