Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2019 15:21:00

Svobodu vybojovali lidé, kteří nebyli lhostejní

Svobodu vybojovali lidé, kteří nebyli lhostejní

Stále je dobré si připomínat, proč jsme přechod od totality ke svobodě zvládli tak úspěšně. Bylo to hlavně díky lidem, kteří měli odvahu a nebyli lhostejní.

 Řekl to předseda ODS Petr Fiala na mezinárodní konferenci nazvané Od ostnatého drátu k Schengenu. Konferenci v Poslanecké sněmovně společně pořádaly Fórum demokratické společnosti, Nadace Hannse Seidela v ČR a Občanská demokratická strana.

„Události před 30 lety byly obdobím, kdy jsme se stali znovu ‚zemí, která vítězí‘,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. „Díky disentu a politickému odboji byli lidé připraveni organizovat odpor, vyjít na tribuny, vést sametovou revoluci od první minuty. Jejich statečnost se nesmí zlehčovat ani relativizovat. Za to těmto lidem patří úcta a významné místo v dějinách. Obávám, že dnes se mezinárodní předpoklady svobody, tedy odvaha prosazovat vizi liberální demokracie ve světě, oslabují, rozmělňují. Pád berlínské zdi nás znovu spojil se Západem – a svoboda a demokracie mají sídlo v euroatlantickém prostoru, na Západě, kde se demokracie narodila, kde je silná a kde se o ni bude vždy bojovat. A každá generace povede tento boj nanovo,” dodal Fiala.

„Pád železné opony byl klíčovým momentem pro nás, kteří jsme žili v komunistickém gulagu,“ říká místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost za ODS Pavel Žáček a dodává: „Na hranicích zemřely stovky obětí, nejen Češi, ale i Slováci, Maďaři, Poláci, dokonce i Rusové. Nejen znovunabytou svobodu a návrat Česka na Západ, ale také tyto oběti jsme si chtěli dnes připomenout.”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama