doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2019 19:43:00

Na výzkum a vývoj rekordních 103 miliard, srovnali jsme krok s Evropou

Na výzkum a vývoj rekordních 103 miliard, srovnali jsme krok s Evropou

Podle právě zveřejněných statistik ČSÚ přinesl rok 2018 historicky nejvyšší výdaje na výzkum a vývoj (VaV) vynaložené z tuzemských veřejných a privátních zdrojů.

 "Na výzkum šlo v loňském roce rekordních 103 mld. korun. Ještě důležitější je fakt, že se po dlouhé době podařilo rozpočtované zdroje na výzkum vyčerpat a přestali jsme navyšovat tzv. nespotřebované výdaje. V praxi to znamená, že na oblast, která zásadně ovlivňuje naši ekonomiku, jde 1,93 % HDP. To je rekordní částka, kterou chceme ještě posílit. V souladu s Inovační strategií směřujeme ke 2,5 % v roce 2025. Tak aby Česká republika skutečně byla zemi pro budoucnost. The Country For The Future," sdělil vicepremiér pro hospodářství a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Finanční ukazatele roku 2018 indikují reálnost naplnění milníků stanovených v Inovační strategii, jmenovitě v prvém Pilíři: Financování a hodnocení VaV, a tím je posílení financování vědy (měřeno jako % HDP) – do r. 2030 usilujeme o postupné dosažení výdajů na VaV ve výši 3 % HDP.

Významnou roli v tomto úsilí dlouhodobě plní vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). V roce 2018 vzrostlo HDP o 5,6 % a veřejné výdaje z ČR vzrostly o rekordních 12 %. K tomuto nárůstu přispěla především RVVI, která se podílí na přípravě návrhu výdajů na VaV ze státního rozpočtu. V posledních letech RVVI usilovala o zvýšení rozpočtu a zároveň o efektivní zacílení těchto veřejných zdrojů, které mají zajistit dlouhodobě stabilní a předvídatelné financování systému s akcentem na posílení institucionálního financování, a dále mají přispět k akceleraci soukromých výdajů na VaV.

Ve výstupech Statistického úřadu můžeme sledovat jednoznačně pozitivní trend zvyšování podílů financování VaV, který je prováděn v podnikatelském sektoru (cca 62 %). Takový výsledek odpovídá dlouhodobé strategii financování výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Přibližujeme se státům jako je např. Rakousko, kde je cca 70 % výdajů na VaV realizováno právě ve firemním sektoru. V daném směřování se ukazuje větší důvěra podniků v investicích do výzkumu, což je způsobeno zejména lepším nastavením a zacílením účelové podpory (programy na podporu aplikovaného výzkumu financované ze státního rozpočtů např. MPO a TA ČR a dalších resortů) a využíváním daňových odpočtů.

Je třeba zdůraznit, že statistiky zatím údaje o nepřímé podpoře soukromým podnikům v daném roce neuvádějí – v roce 2017 dosáhla nepřímá podpora výše 2,52 mld. Kč a nově se bude podporovat inovace i skrze investiční pobídky, které se budou poskytovat pouze subjektům investujícím do výzkumu.

Poznámka:
Podíl podnikatelských zdrojů na HDP od roku 2009 vzrostl z 0,63 % HDP na 1,12 %. Tento trend je pozitivní, neboť se snižuje nárok na státní rozpočet.

  • Výsledky zpracované Českým statistickým úřadem RVVI využívá jako jeden z mnoha informačních zdrojů při tvorbě strategického materiálu Analýza stavu výzkumu, vývoje a inovací v ČR a jejich srovnání se zahraničím, který Rada každoročně zveřejňuje závěrem roku jako podklad pro tvorbu vládních politik.
  • Od letošního roku zároveň RVVI připravuje novou Národní politiku výzkumu, vývoje a inovací České republiky, jejíž hlavní vizí je ve shodě s Inovační strategií stát se dynamickou inovativní společností (tj. postup ze skupiny Mírní inovátoři do skupiny Inovační lídři).

Celkové výdaje na VaV (GERD) v ČR podle zdrojů financování:

Celkové výdaje na VaV (GERD) v ČR podle zdrojů financování

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama