doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2020 22:53:00

Záruka, že realizací zahraničních investic nebudou ohroženy zájmy ČR

Záruka, že realizací zahraničních investic nebudou ohroženy zájmy ČR

Projev na 62. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 10. 2020 k vládnímu návrhu zákona o prověřování zahraničních investic a o změně souvisejících zákonů (zákon o prověřování zahraničních investic)

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rád bych do druhého čtení předložil tento vládní návrh zákona o prověřování přímých zahraničních investic. Zákon byl již na začátku září projednán v garančním hospodářském výboru, jehož členové předložili několik pozměňovacích návrhů. Ty, které byly schváleny, věcnou podstatu zákona nijak nemění a výbor následným usnesením doporučil s vládním návrhem vyslovit souhlas.

Jsem rád, že se podařilo předložit zákon ke druhému čtení takto brzy. Jeho rychlé schválení nám dává velmi potřebný nástroj pro prověřování zahraničních investic do sektoru, které jsou pro bezpečnost naší země zásadní. Ale i do těch, které by mohly být důležité v budoucnu a nepochybně budou hrát klíčovou roli v rámci digitalizace a podobně. Stejně tak mnoho našich spojenců v rámci EU a NATO očekáváme, že zájem rizikových investorů o tato odvětví nepoleví. O to důležitější je nyní tento zákon.

Návrh zákona, který vám byl předložen k projednání, má sloužit jako záruka, že realizací zahraničních investic nebudou ohroženy strategické, bezpečnostní zájmy ČR. A zároveň se zajistí otevřenost investičního prostředí, která české ekonomice tolik svědčí. Rád bych vás tímto proto požádal o jeho podporu. Děkuji mockrát.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama