doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2020 18:19:00

Zavádění sítí 5G je součástí hospodářské vize

Zavádění sítí 5G je součástí hospodářské vize

Poplatky za testovací kmitočty se sníží na desetinu. Návrh nařízení schválila vláda. Jde o opatření, které má pomoci rychlejšímu rozvoji sítí 5G v České republice.

 „Desetinásobně nižší poplatek za experimentální využívání rádiových kmitočtů je jedním z důležitých opatření na podporu zavádění sítí 5G, které je součástí hospodářské vize Czech Republic: The Country for The Future,“ říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Dále bylo potřeba reagovat na zpřístupňování dalších vyšších částí rádiového spektra, kde se s ohledem na vyšší objemy datových přenosů a jejich rychlost předpokládá využití podstatně větší šířky rádiových kanálů než v nižších pásmech.“

V roce 2018 bylo uděleno 33 experimentálních individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů, na poplatcích se vybralo cca 3,1 mil. Kč. Intenzivnějším využíváním kmitočtů pro experimentální účely zejména s rozvojem sítí 5G by dopad na státní rozpočet ani po snížení poplatku neměl být tak výrazný.

Za využívání rádiových kmitočtů v roce 2018 zaplatili operátoři 1,16 mld. Kč. Poplatky za testovací kmitočty tak představují okrajovou část.

Co jsou sítě 5G?

  • Sítě 5G jsou klíčovým prvkem připravovaných vysokorychlostních sítí velmi vysoké kapacity, tj. základní pilíř gigabitové společnosti.
  • Přínosem sítí 5G je cca desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti, podstatné snížení doby odezvy (řádově v jednotkách milisekund) či schopnost komunikovat s obrovským množstvím zařízení (až 1 milion na km2).
  • Na sítích 5G je postaven koncept internetu věcí, Průmyslu 4.0, Smart Cities, autonomních vozidel, virtuální a rozšířené reality, 360o videí či holografických telefonátů a projekcí.
  • Využívání standardu 5G bude provázet používání umělé inteligence, přenosových prostředků internetu věcí a analytické nástroje pro práci s velkými objemy big data.
  • Sítě 5G mají za cíl vyjít vstříc potřebám celých odvětví. Počty bezdrátově připojených zařízení zásadním způsobem narostou o čidla, snímače, regulační prvky, přístroje a stroje.
  • Předpokládá se, že díky sítím 5G na jednoho uživatele připadnou stovky takových zařízení, přičemž pouze jedním z nich bude chytrý telefon.

Proč se sítě 5G zavádí?

  • Sítě 5G představuje celosvětový fenomén. Je založen na bezdrátových vysokorychlostních technologiích a na sjednocování, tzn. konvergenci, mobilních a pevných sítí.
  • Sítě 5G zajistí plošnou dostupnost datových služeb, vysokorychlostní komunikaci s pohybujícími se objekty a nabídnou také vysokorychlostní pevné připojení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama