doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2019 12:18:00

Mýty kolem eurovoleb

Mýty kolem eurovoleb

Think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR) přišel s čerstvou analýzou, věnovanou nadcházejícím eurovolbám.

 Analýza se nazývá „What Europeans really want: Five Myths Debunked“ (Co Evropané opravdu chtějí: Pět odhalených mýtů) a obsahuje mnoho zajímavých čísel ze čtrnácti zemí EU včetně ČR. Jde vlastně také o užitečný srovnávací pohled na Česko.

43 % dotázaných určitě přijde k eurovolbám (v roce 2014 to bylo 42,5 %), ale z nich 70 % neví, koho bude volit. Podle zprávy je především v Evropě téměř 100 milionů nerozhodnutých voličů. Evropští voliči jsou údajně v „nestabilním a nikoli polarizovaném stavu“. Analýza dále poznamenává, že „Spíše než přitahováni extremismem jsou evropští voliči zmatení ... pohybující se ve všech směrech, mezi pravicí a levicí, a od populistů k hlavnímu proudu." Autoři analýzy poznamenávají, že „v tomto prostředí je reálná příležitost, aby se hlavní strany znovu spojily s voliči,“ pokud se mohou představit jako „odvážní reformátoři s politikami, které změní život občanů k lepšímu.“

Zpráva také odhaluje pět mýtů o eurovolbách:

  • Evropská politika se posunula od stran ke kmenům.
    Zpráva říká, že voliči jsou skutečně „tekutí“ a že až 97 milionů „plovoucích“ voličů je stále k mání.
  • Volby budou střet mezi těmi, kteří věří v Evropu a těmi, kteří věří v národní stát.
    ECFR říká, že voliči ve skutečnosti „reagují na ty, které považují za důvěryhodné činitele změn v tématech, na kterých jim záleží“.
  • Migrace bude ústředním tématem voleb.
    Zpráva konstatuje, že domácí otázky, jako je korupce, zdraví, ekonomika a životní úroveň, budou také důležité.
  • Mezi Východem a Západem je rozdíl.
    Podle ECFR existuje „regionální spleť zájmů, spíše než dělící čára“ mezi lidmi na Západě a na Východě.
  • Evropské volby jsou výhradně národní.
    Zpráva poznamenává, že by se mohlo jednat o první skutečně nadnárodní volby do Evropského parlamentu.

A jak tedy vycházíme ze srovnání s jinými zeměmi Evropy? V evropanství jsme průměrní, nikoliv nacionalističtí. Jsme kritičtější vůči fungování vlastního státu než vůči fungování Unie. Ze všech 14 zemí považujeme změnu klimatu za nejmenší hrozbu pro současnou Evropu ve srovnání s islámským radikalismem, migrací, obchodními válkami, nacionalismem a Ruskem. Zato s Nizozemskem a Dánskem máme největší obavu z imigrace ve srovnání s obavou z emigrace – tedy z odchodu vlastních lidí do zahraničí. Lidé u nás si myslí – stejně jako v mírné většině zkoumaných států – že EU spíše brzdí naši vládu v konání dobra pro naši zemi. A společně s lidmi ze všech ostatních zkoumaných zemí je pro nás teoretický konec Evropské unie spojen s se ztrátou možnosti svobodného cestování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama