doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2019 14:05:03

Pomoci majitelům uměleckých děl zcizených ve válce

Pomoci majitelům uměleckých děl zcizených ve válce

Evropský parlament přijal zprávu Pavla Svobody o přeshraničních restitučních nárocích na umělecké předměty a kulturní statky, které byly ukradeny během ozbrojených konfliktů.

Poslanci vyzývají Evropskou komisi, aby se začala palčivým problémem ukradených uměleckých statků zabývat.

„Je nutné, aby členské státy zefektivnily boj proti převážení a obchodování na černých trzích s ukradenými kulturními díly a zároveň, aby byl zjednodušen proces navracení těchto uměleckých děl jejich původním majitelům nebo jejich dědicům, v těch případech, kdy je to možné. Navrhované kroky jsou nutné už kvůli tomu, jaká umělecká díla přenecháme budoucím generacím,“ říká Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu.

Ve světle obrovských ztrát na světovém kulturním dědictví během konfliktů, jako je ten v Sýrii, je nutné, aby evropské státy učinily takové kroky, které zefektivní proces navracení děl jejich majitelům, jelikož efektivní navracení děl je nutno chápat jak jeden z prvků prevence rozšiřování černého trhu s těmito uměleckými díly. Pomoci může například jednotnější uplatňování právních institutů, jako je například nabývání v dobré víře nebo otázky spojené s uplatňováním retroaktivity, často používané při sporech o navracení uměleckých předmětů zcizených během ozbrojených konfliktů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama