doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2016 7:36:00

Případ novinářky v Kazachstánu musíme stále sledovat

Případ novinářky v Kazachstánu musíme stále sledovat

Vystoupení v rámci rozpravy na březnovém plenárním zasedání europarlamentu k případu porušování lidských práv, demokracie a právního státu - konkrétně svobody projevu - v Kazachstánu, kde státní moc k potlačení svobody slova používá zástupná obvinění

Všichni v tomto sále víme, že svoboda projevu je základním předpokladem demokracie, a to nejenom pro jednotlivé občany, ale zejména pro novináře. Bránit svobodné výměně názorů je nejen nedemokratické, ale také kontraproduktivní, protože šíření nezávislých informací lze sice omezit, ale nikdy se nedá zcela potlačit.

Je dvojnásob odsouzeníhodné, pokud k potlačení svobody slova používá státní moc zástupná obvinění například z držení drog, jak se to děje v Kazachstánu. Sám jsem měl možnost se osobně setkat se zástupci nezávislých médií v Kazachstánu a rád bych proto upozornil na nepřesnost v bodu odůvodnění D preambule našeho usnesení.

Novinářka Julia Kozlovová nebyla zbavena všech obvinění. Je stále obviněna z šíření falešných informací, což může vést k odsouzení až na sedm let. Je proto třeba stále její případ sledovat a podpořit ji a všechny další, kteří v Kazachstánu bojují za svobodu projevu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama