doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2016 11:49:00

Zavírat novináře za články už není v kurzu. "Přišijí" jim drogy

Zavírat novináře za články už není v kurzu. "Přišijí" jim drogy

Europoslanec Svoboda píše komisařce Mogherini kvůli třem kazašským novinářům.

"Vážená paní vysoká komisařko, jako člen Evropského parlamentu bych Vás rád upozornil na rapidně se zhoršující situaci v oblasti svobody slova v Kazachstánu.  Případ, na který Vás chci upozornit, je perzekuce tří novinářů onlineového média Nakanune.kz - jedná se o Guzal Badailinovou, Julii Kozlovovou a Rafaela Balgina," píše se v dopise. Pavel Svoboda poukazuje na fakt, že na obranu těchto tří stíhaných novinářů vystoupily již přední světové organizace, například Amnesty International, Freedom House, Open Dialog Foundation i OBSE. K zatčení a vykonstruovanému obvinění novinářů došlo pár dní poté, co byla podepsána dohoda o partnerství a spolupráci s EU, píše Pavel Svoboda.

V dopise dále upozorňuje na nové praktiky při pronásledování novinářů. "Represivní režimy si již všimly, že zavírat novináře za psaní - to nesvědčí obchodu a mezinárodní image. Dnes Vám tedy do bytu klidně podstrčí během prohlídky drogy, aby vypadali před světem lépe", říká Pavel Svoboda. "Tohle přesně udělali Julii Kozlovové", dodává. "Fakt, že kazašský zákon obsahuje takový paragraf, jako "šíření závadných informací" už mluví sám za sebe.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama