doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2013 23:54:05

Česká republika musí skoncovat se slepou podporou agresí a okupačních akcí NATO

Česká republika musí skoncovat se slepou podporou agresí a okupačních akcí NATO

Není důvod, aby Česká republika dál slepě následovala a podporovala "dělání válek", aby se spolupachatelsky podílela na porušování mezinárodního práva ze strany NATO. Není důvod, aby český stát na úkor svých občanů financoval cizí agrese.

Česká republika vinou vládních stran pravice, ale i špiček ČSSD se nechala zatáhnout do účasti na intervenční válce a okupaci Afghánistánu. Na podporu intervence Spojených států a na financování "dočasného pobytu" vojsk NATO v Afghánistánu vydal český stát miliardy korun. Spojené státy a NATO pak v souhrnu na tuto válku vydaly stovky miliard dolarů. A výsledek?

Afghánský prezident Hamíd Karzáí nyní obvinil Severoatlantickou alianci, že za více než deset let nedokázala v Afghánistánu zajistit stabilitu a bezpečnost. "Z pohledu bezpečnosti to byla operace NATO, která způsobila v Afghánistánu mnoho utrpení, ztrát na životech a nepřinesla žádný prospěch, protože tato země není bezpečná," prohlásil Karzáí v rozhovoru pro BBC. Ostře také kritizoval i Spojené státy: "Chtěli, abychom zůstali zticha, když zabíjeli civilisty. A to nebudeme, nemůžeme."

Poslední výroky afghánského prezidenta, fakticky člověka, kterého si Američané vybrali a podporovali jako "svého", znovu usvědčují Spojené státy a NATO z toho, že preference metod agrese a okupace před nevojenskými řešeními nevede ke zvýšení bezpečnosti a neodstraňuje příčiny zaostalosti. Orientace na silové a nekulturní řešení mezinárodních problémů a preference militaristických metod šíření takzvaných "euroatlantických hodnot" znamená pro postižené země obrovské strádání, ohromné lidské oběti.

Stamiliardy dolarů a v případě České republiky miliardy korun byly v Afghánistánu vyplýtvány. Nebyly využity ku prospěchu mezinárodního společenství a ke zlepšení života Afghánců, ale byly vydány na podivnou okupační válku, projedeny a vystříleny, vybombardovány okupačními armádami, investovány v zájmu zbrojařských lobby a militaristů přednostně do ničení a zabíjení.

Je zřejmé, že Spojené státy v uplynulých dvou desetiletích opakovaně a mnohonásobně porušovaly mezirodní právo. Už jejich agrese proti někdejší Jugoslávii, ale následně v daleko větším rozsahu okupace Iráku a válka a okupační, protipartyzánské akce v Afghánistánu byly provázeny zabíjením a terorizováním civilistů, záměrným ničením civilní infrastruktury a porušováním ženevských  konvencí, používáním nedovolených typů zbraní, nájemných soukromých žoldnéřů, početnými válečnými zločiny.  Do podpory těchto agresí a okupačních akcí se zapojilo i NATO. Všechny ty války vedly k velmi sporným a často pro napadené a okupované země a jejich obyvatelstvo zničujícím důsledkům.

Mnohaletá americká intervence  v Afghánistánu fakticky prohloubila bídu té neuvěřitelně chudé a zaostalé země a vedla ke znásobení produkce opia a exportu drog do Asie i do Evropy. Vojenská a politická podpora Spojených států a NATO narkoklanu a loutkové vládě Karzáího nepřinesla mír. Často barbarské jednání intervenčních a okupačních vojsk, neznalost a nerespektování jiného kulturního prostředí a přednostní import vojenské "pomoci", zbraní a munice namísto efektivní ekonomické pomoci znovu přiživily občanskou válku, kmenové rozbroje, ale především vyústily do růstu domácího hnutí odporu proti intervenčním vojskům NATO.

Čapkův maršál až v táboře malomocných, sám smrtelně nemocen, plně došel k poznání, že posláním hodným člověka a důstojným kulturního národa není "dělat válku", ale "dělat mír". Militaristické skupiny určující zahraniční politiku Spojených států a velmoci určující silovou politiku NATO, jak ukazuje i šňůra intervencí, válek a okupací posledních dvaceti let, takového poznání nejsou schopny. Není ale žádného důvodu, troufám si tvrdit, aby Česká republika slepě a bezvýhradně následovala a podporovala "dělání válek", aby se spolupachatelsky podílela na porušování mezinárodního práva.

Není žádný rozumný důvod, aby český stát na úkor svých občanů ze svých skrovných prostředků spolufinancoval válečné hry, intervence a okupace mocných, kteří odmítají pochopit, že ve 21. století už je konečně čas, kdy je možné a kdy je naléhavě třeba dělat mír.

Miroslav Grebeníček

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama