doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2013 18:24:36

Duka na štíru s demokracií

Duka na štíru s demokracií

Ministr Martin Kuba byl nedávno v televizním souboji zaskočen otázkou, kde koalice vyčíslila peněžní náhrady za majetek, u kterého církve nemusí prokazovat, že jim patřil, na rozdíl od nemovitostí, u kterých to prokázat musí.

"Teď se přiznám,« prohlásil Kuba, »že úplně přesně nevím, v čem je tento rozdíl a neumím na tuto otázku odpovědět."
Na uvedenou otázku ministr Kuba ani odpovědět nemohl. Protože neexistuje kompletní soupis majetku, ze kterého by se vycházelo jak při ocenění, tak při celkovém výpočtu. A navíc asi netuší, že již zástupci nově vzniklého československého státu po roce 1918 na mezinárodní půdě oprávněně hájili stanovisko, že "církevní statky jsou státním majetkem a církvi jsou pouze svěřeny do užívání". "My si nechceme vytvářet majetkovou základnu z cizích zdrojů,« cituji v této souvislosti předsedu Bratrské jednoty baptistů Milana Kerna, »tedy od státu«. K tomu pak ještě dodal: »A protože jsme nevlastnili žádné jiné lesy, pole a budovy a komunistický režim nesahal přímo na modlitebny a byty kazatelů, tak nemáme důvod si těch 227 milionů brát."  Ano, i to je důkaz o hanebné účelovosti zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, který spatřil světlo světa nejen zásluhou zkorumpované vlády Petra Nečase, ale i římskokatolické církve v čele s kardinálem Dominikem Dukou. Spěch, s nímž naposledy vláda podepsala smlouvy o státním daru vyvoleným církvím, připomněl, že stále ještě je z čeho a komu rozdávat, když je na tom kořistnictví zájem. Na základě mnohamiliardového daru se rodí moderní aliance »trůnu a oltáře«. Když pominu placenou stafáž řady církví, pak v nahotě jde o alianci kleptokratické a klientelistické vládní pravice s pravicově orientovanými preláty římskokatolické církve. Stomiliardovým darem rozjařený kardinál Duka se jako reprezentant jedné z historicky i aktuálně nejméně demokratických církevních organizací už také důrazně hlásí o funkci politického arbitra a mravního cenzora české politické scény. Nechal se slyšet, že mu vadí a připadá »drzé«, když se v Poslanecké sněmovně komunisté »ohánějí demokracií a právem na svobodu slova«. Stojí tedy za to připomenout, že na rozdíl od demokraticky organizované a podle Ústavy demokraticky jednající KSČM kardinál Duka a jeho instituce sotva obstojí při poměřování s ústavním pořádkem České republiky. A sluší se připomenout, že kardinál, když vztáhl ruku po majetku českého státu, zcela popřel mravní odkaz a závazek svého předchůdce kardinála Tomáška. Ten po vydání stovek nemovitostí slíbil, že jeho církev už má dost a další majetkové nároky už nevznese. Když teď premiér Nečas a kardinál Duka spěšně uzavřeli nevypověditelnou smlouvu o daru na úkor českých občanů, jednali proti dobrým mravům. A šli i proti zájmům republiky a proti skutečným křesťanským hodnotám. Kardinál zasahující do politiky a kádrující, kdo by měl ve sněmovně užívat svobody slova a názoru, je zkrátka na štíru s demokracií i s křesťanstvím, ke kterému se formálně hlásí. Ano, jeho aktivity jsou převážně ověnčeny nepravdou a vědomou lží. A to je velmi špatná zpráva pro české věřící i bezvěrce, kteří musí v této zadlužené zemi nedobrovolně, z příkazu koaliční vlády, odevzdat Dukovi a spol. mnohamiliardový majetek.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama