doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2019 16:29:23

Generální sekretář biskupské konference proti knize Ve znamení kříže

Generální sekretář biskupské konference proti knize Ve znamení kříže

V Českém rozhlasu napadal dne 2. ledna bez kvalifikované oponentury mou knihu Ve znamení kříže a účast ministra kultury na její prezentaci generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Šlo o "naštvaný" a velmi nekřesťanský útok.

V Českém rozhlasu na kanálu ČRo Plus napadal dne 2. ledna 2019 bez kvalifikované oponentury mou knihu Ve znamení kříže a účast ministra kultury na její prezentaci pořádané Ottovým nakladatelstvím generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Z jeho strany šlo o nikoli křesťansky poctivé a odpovědné, ale o prostoduše propagandistické a velmi křivé svědectví.

Generální sekretář biskupské konference na dotaz moderátora dokonce připustil, že knihu nečetl a číst nehodlá, ale jen ji údajně "zběžně přehlédl". Prostoduše přiznal, že ho "štve" to, že kniha byla vydána, a vyjádřil nelibost nad tím, že byla vydána ve velmi dobré kvalitě. Bez znalosti skutečného obsahu knihy páter Přibyl zpochybňoval část zdrojů. Chce-li ovšem nikoli z kazatelny, ale prostřednictvím veřejnoprávního rozhlasu posuzovat odbornou práci, měl by vědět alespoň to, že k pramenné základně patří i dobový tisk. Až mne a jiné badatele církev volně pustí do svých archivů a až v nich budou zachyceny ty výroky a činy jejích prelátů a funkcionářů a ty kritické ohlasy na chování zejména představitelů římskokatolické církve, které zaznamenal dobový tisk, rád využiji i tyto zdroje.

Z exluzivního vystoupení generálního sekretáře České biskupské konference, který proti sobě měl jen svědomitého moderátora, ale žádnou v problému se orientující oponenturu, také vyplynulo, že se vyjadřuje bez znalosti podstatných okolností a reálií. Neseznámil se ani s povahou a skutečným průběhem prezentace mé knihy, tak jak proběhla v prostorách Poslancké sněmovny, ale podle vlastních slov prý před touto prezentací by si prý těžko vzpomínal i na jméno ministra kultury, který se jí účastnil. Zlovolně také vyslovil a naznačoval na pravdě se nezakládající spekulaci, že tak kvalitně vytištěná kniha mohla být vydána podle nějakého  záměru z prostředků politické strany.

K tak neodbornému a ideologicky laděnému nedůstojnému výkonu, kdy S. Přibyl sklouzl i k zoufalým pokusům přesvědčovat posluchače, aby knihu nečetli, netřeba nic dodávat. Snad jen mu mohu doporučit, aby jako sekretář biskupů neignoroval Českou tiskovou kancelář. Ta informuje nejen o množství soudních sporů, kterými se římskokatolická církev nemravně soudně domáhá znova a znova, navzdory svým někdejším slibům a navzdory tučným miliardám pobíraným od státu, nejrůznějších majetků po obcích a občanech. ČTK také již na sklonku roku, dne 28. prosince, publikovala mé stanovisko k obdobně trapným výkonům a výrokům těch, kdo stejně jako S. Přibyl mou knihu nečetli a na prezentaci přítomni nebyli. Naslouchat argumentům, něco si o věcech přečíst, znát a věcně reagovat na obsah, neuhýbat k invektivám a od tématu, to patří ke kultuře diskuse, k demokracii.  

Text stanoviska zaslaný 28.12.2018 do ČTK, z nějž pak čerpali seriozní žurnalisté, ale zřejmě nikoli sekretář a ČRo
Pro ČTK

Zaznamenal jsem, že v souvislosti se křtem mé knihy Ve znamení kříže je ideologicky a velmi účelově napadán ministr kultury.
V té souvislosti sděluji, že svolavatelem akce, který pozval mimo další osobnosti také ministra kultury, byl ředitel Ottova nakladatelství dr. Vlastimil Svoboda.
Tím, kdo při křtu knihy se ujal oslovení přítomných k vydané knize a k tématu takzvaných církevních restitucí a vývoje postojů římskokatolické církve, byl respektovaný ústavní právník profesor Václav Pavlíček. Po něm vystupovali europoslanec MUDr. Jiří Maštálka a předseda správní rady České nadace 2000 ing. Jaroslav Kubínek. Autor knihy pak před účastníky ocenil vystoupení profesora Pavlíčka, postoje exministra kultury Vítězslava Jandáka a připomněl statečné občanské postoje spisovatelky Lenky Procházkové, která písemně vyjádřila přesvědčení o přínosu publikace, která se věnuje tomuto tématu.
Pokud nyní někteří ideologové účelově bombardují ministra kultury, ktrý přijal pozvání ředitele nakladatelství, neznamená to, že se ministr s autorem a obsahem knihy ztotožnil. Ministr Antonín Staněk promluvil o názorové pluralitě a v té souvislosi také zvedl číši a vyzval ke společnému přípitku.
Některé sdělovací prostředky následně bez znalosti skutečného obsahu a průběhu akce publikovaly neomalené reakce někdejšího faráře Daniela Hermana, expremiéra Mirka Topolánka a exministra zemědělství Mariana Jurečky, které zaváněly nedemokratickou nesnášenlivostí inklinující i formou k prachobyčejnému křupanství. Ani jeden z nich na akci nebyl přítomen, knihu nečetl, ale bombastické žvásty vypouštějí s lehkostí osob zcela prostoduchých.
Ministra kultury Antonína Staňka jsem měl možnost poznat jako řadového poslance v příslušném parlamentním výboru. Viděl jsem v něm člověka, který ovládá problematiku resortu kultury, což se pak projevilo při jmenování ministrem. Na rozdíl od někdejšího ministra Daniela Hermana, který odbornost a kultivovanost nahrazoval bezduchou ideologizací a nekřesťanskou nesnášenlivostí.
V podobných nekulturních a nesnášenlivých útocích spatřuji projevy zhrzenosti ideologů. Jistému politickému okruhu se hodí cokoliv k pokusům, jak okopávat vládu Andreje Babiše. V tomto případě je pozoruhodné, jak nesnášenlivě reagují na to, že si někdo dovolí mít jiný názor a projeví na rozdíl od nich schopnost kultivované demokratické diskuse a respektování plurality názorů.

                                    doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
                                    poslanec Parlamentu České republiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama