doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2013 14:15:14

Je čas militarizující, služebnou zahraniční politiku českého státu změnit

Je čas militarizující, služebnou zahraniční politiku českého státu změnit

Komu pomáhá Armáda České republiky? Na co chudý, tunelovaný český stát vyhazuje miliardy korun? Jsem přesvědčen, že je čas militarizující, služebnou a ostudnou zahraniční politiku českého státu změnit.

Sami čeští vojáci za to nemohou. Ale zahraniční politika českých vlád, nedůstojná a ostudně servilní ke Spojeným státům a NATO, staví Armádu České republiky do velmi špatného světla, do ponižujícího postavení okupační a intervenční armády, která lokajsky podporuje pachatele zločinů proti míru a akcí, které porušují mezinárodní právo a mezinárodní úmluvy o lidských právech.

Téměř půl milionu lidí zemřelo v souvislosti s válkou v Iráku od invaze Spojených států v roce 2003. Vyplývá to z americké akademické studie, z níž dnes citovala agentura AFP. Nejnovější odhad sestavili univerzitní badatelé v USA, Kanadě a iráckém Bagdádu ve spolupráci s iráckým ministerstvem zdravotnictví. Zapracovali do něj nejen násilná úmrtí, ale také smrt lidí spojenou s invazí, povstáním a sociálními nepokoji, jíž bylo možné se vyhnout. Příčinou většiny zaznamenaných úmrtí bylo násilí. Cílem experty zpracované studie je poskytnout pravdivější obraz toho, jaké utrpení přináší válka, a přimět vlády, aby si důkladně rozmyslely, jaké škody mohou způsobit případnou příští invazí.

Půl milionu obětí v důsledku agrese a okupace Iráku, na které se podílela i Armáda ČR, je strašlivé číslo. Proti barbarským postupům Spojených států a NATO, které vedly k tak obrovskému počtu obětí, nikdy vlády České republiky vedené občanskými nebo sociálními demokraty neprotestovaly. Sloužily tak de fakto bez odporu zájmům mocných a potřebám zbrojařských monopolů.

Jaké vysvědčení asi po čase dostanou i okupační jednotky NATO a spolu s nimi i vojenské jednotky Armády ČR za dlouholetou válku a okupaci Afghánistánu? Vždyť už nyní dokonce i loutkový prezident Afghánistánu Karzáí, instalovaný a podporovaný Spojenými státy, přiznává, že: "Z pohledu bezpečnosti to byla operace NATO, která způsobila v Afghánistánu mnoho utrpení, ztrát na životech a nepřinesla žádný prospěch, protože tato země není bezpečná". A Karzáí, na rozdíl od  mlčícího a okupaci podporujícího někdejšího ministra zahraničí ČR a sluhy politiky Spojených států Schwarzenberga, ostře kritizuje Spojené státy: "Chtěli, abychom zůstali zticha, když zabíjeli civilisty. A to nebudeme, nemůžeme."

Česká zahraniční politika v uplynulých letech ostudně selhávala, stála bezvýhradně na straně porušovatelů mezinárodního práva, pomáhala bez odporu a bez slova kritiky těm, kdo páchali agrese a dopouštěli se válečných zločinů a kdo nebyli ochotni plnit konvencemi stanovené povinnosti okupačních mocností vůči civilnímu obyvatelstvu napadených aokupovaných zemí.  Obětí této politiky Spojených států a koalice ochotných členů NATO a dalších jen v Iráku je na půl milionu.

Troufám si tvrdit, že je nejvyšší čas militarizující, služebnou a ostudnou zahraniční politiku českého státu změnit.

Miroslav Grebeníček  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama