doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2019 11:09:05

Kdo je pro a kdo proti šetření zločinů privatizace?

Kdo je pro a kdo proti šetření zločinů privatizace?

Pro návrh, aby premiér Babiš informoval Sněmovnu o aktivitě vlády k šetření a stíhání zločinů privatizace, hlasovaly kluby KSČM a SPD, z ČSSD jen 4 poslanci!, z ANO 2, dále i 3 nezařazení. Z Pirátů ale pouhý 1! a z ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL nikdo.

 Kdo z ČSSD, ANO a Pirátů se odvážil hlasovat pro návrh, aby předseda vlády informoval Sněmovnu a veřejnost o krocích a dosud přijatých či připravovaných opatřeních vlády k plnění usnesení Poslanecké sněmovny o šetření a stíhání zločinů privatizace? Z 15 sociálních demokratů jen Jan Chvojka, Jaroslav Foldyna, Roman Onderka a Václav Votava. Ze 78 poslanců klubu ANO jen premiér Babiš a David Kasal. Z Pirátů, kteří původně voličům slibovali důrazný postup proti papalášskému zneužívání moci, korupci a hospodářské kriminalitě, byl pro návrh jediný Tomáš Martínek, 18 pirátů se alibisticky zdrželo a tři dokonce hlasovali proti! (Jan Lipavský, Jakub Michálek, František Kopřiva). 

Čeho se zejména ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN bojí? Už i jen toho, že by se o problému privatizačních zločinů a jejich šetření jednalo ve Sněmovně? A čeho se bojí většina sociálních demokratů a až na dvě výjimky celý poslanecký klub ANO a s výjimkou jednoho i všichni piráti? Toho, že by měl premiér informovat Sněmovnu o tom, co vláda pro šetření a stíhání zločinů privatizace dělá?

Stenozáznam Návrhu poslance Miroslava Grebeníčka:

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji zařazení nového bodu Průběžná zpráva předsedy vlády o krocích a dosud přijatých či připravovaných opatřeních vlády k plnění usnesení Poslanecké sněmovny o zločinech privatizace. Navrhuji, aby byl tento bod zařazen na čtvrtek 24. října na 11. hodinu jako první bod po bloku jednání o písemných interpelacích.

Připomínám, že vláda byla Sněmovnou k aktivitě vyzvána na 30. schůzi dne 6. června 2019, kdy přijala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zmíněné usnesení, založené na východisku - cituji: "Poslanecká sněmovna za prvé konstatuje, že v letech 1992 až 2005 došlo při privatizaci majetku státu k velké řadě excesů, chyb a zločinů, které způsobily České republice a jejím občanům škody na majetku v řádech stovek miliard korun a které vlády České republiky dosud nedořešily a jejich následky neodstranily." Sněmovna v tomto usnesení také vládu požádala o legislativní aktivity, tedy o to, aby vláda - opět cituji - "navrhla účinnou změnu trestněprávních předpisů tak, aby bylo možné zločiny způsobené při privatizaci dále stíhat a potrestat, aby nedošlo k jejich promlčení včetně posouzení, zda nedošlo v určitém období k situaci, kdy promlčecí doba ani nemohla běžet".

Vážené dámy a pánové, můj návrh vychází mimo jiné z toho, že od června letošního roku, kdy jsme toto usnesení ke zločinům privatizace přijali, se věci také zásluhou Poslanecké sněmovny jistým způsobem posunuly dále. Sněmovní komise zřízená k vyšetření privatizace Ostravsko-karvinských dolů dospěla k závěrům, které znovu potvrzují obecně známou skutečnost, že republika byla v konkrétních případech nezákonným jednáním konkrétních ústavních činitelů, úředníků a soukromých podnikatelů či spekulantů vážně poškozována a občané byli de facto okradeni, a navíc jsou donuceni zaplatit vzniklé škody namísto skutečných pachatelů. Jen v případě tzv. privatizace Ostravsko-karvinských dolů a desetitisíců podnikových bytů OKD jde o škodu v řádu desítek miliard korun. Prezident republiky, předseda vlády a někteří další v té souvislosti naznačují, že škoda pro české občany a stát mohla přesáhnout i sto miliard korun. 

Přitom dnes vláda a Poslanecká sněmovna, politické strany a média k návrhu státního rozpočtu na rok 2020 vedou diskuse o tom, že není dostatek prostředků na potřeby v systému zdravotní péče, na zajištění všech potřebných systémů vzdělávání a školství, na sociální výdaje, na investice do budoucnosti. (Velký hluk v sále.) Na příkladu OKD se ukazuje, a vyšetřovací komise to zmiňuje, že pochybení, podvody, účelové manipulace a zločiny v procesu privatizace či rozkrádání majetku státu a obcí se odehrávaly v prostředí, ve kterém policie a státní zástupci mnohdy nenašli odvahu a nedokázali hájit právní řád a zájmy občanů a republiky.

Dámy a pánové, jsem přesvědčen, že usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 6. června letošního roku k chybám, excesům a zločinům privatizace státního majetku zcela zřetelně oslovilo vládu České republiky a požádalo ji, aby - a znovu to zdůrazňuji - zpracovala a navrhla účinnou změnu trestněprávních předpisů tak, aby bylo možné takové zločiny způsobené při privatizaci dále stíhat a potrestat, aby nedošlo k jejich promlčení včetně posouzení, zda nedošlo v určitém období k situaci, kdy promlčecí doba z důvodů politických, podvodného a klamavého jednání či jiných ani nemohla běžet.

Od přijetí usnesení Sněmovny uplynulo již bezmála půl roku, tedy doba dost dlouhá na to, abychom mohli obdržet od předsedy vlády informaci, jak se on a vláda vyrovnávají s požadavkem Poslanecké sněmovny a zda nedochází v případě tak závažné záležitosti k průtahům, nebo dokonce k úmyslnému blokování toho, oč Sněmovna vládu požádala. Jsem přesvědčen, že jsme povinni vládu a jejího předsedu požádat o to, aby Sněmovnu informoval, co v této věci od června vykonali. 

stenozáznam z jednání Poslanecké sněmovny dne 15. října 2019
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama